Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine +++ tel: 00 387 36 336 950 +++fax 00 387 36 336 990

Priopćenje za javnost, 09.04.2014. godine

Vlasic_sastanakAgencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je prateći stanje u oblasti sigurnosti hrane u zemljama okruženja uočila potencijalni rizik po zdravlje potrošača porijeklom iz proizvoda „Štrudla sa smokvama“, proizvođača „Žitoprerada DM“ doo Novi Bečej, za koji je laboratorijskim analizama u Sloveniji utvrđeno da sadrži povišenu razinu ohratoksina A u odnosu na propisani limit. (Saznaj više…)

Počeo prvi pretpristupni seminar EFSA-e u Bosni i Hercegovini, 25.03.2014.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU organizaciji Europskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA), a uz tehničku podršku Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, danas je u Sarajevu počeo trodnevni seminar na temu „Procjena rizika iz oblasti štetočina“, na kojem sudjeluju predstavnici nadležnih institucija pretpristupnih zemalja u procesu priključenja Europskoj uniji (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija i Kosovo). (Saznaj više…)

Najava radionice na temu “Program kontrole ostataka pesticida hrane biljnog i životinjskog porijekla u Bosni i Hercegovini 2013.-2015. godine, 2014. godina”, Sarajevo, 28.03.2014.

Vlasic_sastanakU organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u suradnji s USAID/Sida FARMA projektom, dana 28.03.2014. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu bit će održana Radionica na temu “Program kontrole ostataka pesticida hrane biljnog i životinjskog porijekla u Bosni i Hercegovini 2013.-2015. godine, 2014. godina”. (Saznaj više…)

Najava seminara na temu „Procjena rizika iz oblasti štetočina“, Sarajevo, 25.-27.03.2014.

EFSA_KadmijumU razdoblju od 25.-27.03.2014. godine po prvi put u Bosni i Hercegovini bit će održan seminar u organizaciji Europskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA). Seminar na temu „Procjena rizika iz oblasti štetočina“, koji će biti održan u hotelu Europe u Sarajevu,  uvodnim obraćanjem i riječima dobrodošlice otvorit će doc.dr.sc. Sejad Mačkić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. (Saznaj više…)

Sastanak predstavnika Agencije za sigurnost hrane BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH, Mostar, 19.03.2014. godine

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAgencija za sigurnost hrane BiH je u suradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH pripremila veliki broj propisa o hrani, koji predstavljaju pravni temelj za zaštitu zdravlja potrošača, kao i za osiguranje ravnopravnog položaja proizvođača iz BiH, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu, zaključeno je na današnjem sastanku direktora Agencije doc.dr.sc. Sejada Mačkića i predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmeta Egrlića održanom u Mostaru. (Saznaj više…)

Priopćenje za javnost u povodu Svjetskog dana potrošača

potrosacU povodu 15. ožujka, Svjetskog dana potrošača, ovim putem želimo podsjetiti javnost da je zaštita zdravlja i interesa potrošača primarni cilj svih aktivnosti Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Jedna od najznačajnijih aktivnosti Agencije u tom pogledu je uspostavljanje pravnog temelja za zaštitu zdravlja i interesa potrošača u suradnji s nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH. (Saznaj više…)