петак, 19. април 2019.

петак, 12 октобар 2018 13:08

Свјетски дан хране 2018

Поводом Свјетског дана хране који се обиљежава 16. октобра, Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) објавила је да је у претходној години 821 милион људи у свијету патио од хроничне неухрањености. Ниво гојазности у свијету такође убрзано расте, а многе земље истовремено се суочавају са оба наведена изазова. Стога ФАО позива на удруживање свих земаља, континената, сектора и професија како би се омогућио „Свијет без глади“ (Zero hunger), што је тема Свјетског дана хране 2018. и један од главних циљева одрживог развоја које је развио УН.

Како би се обезбједила довољна количина хране у свијету, пољопривредни сектор ће 2050. године морати произвести 50% више хране, хране за животиње и биогорива у односу на 2012. годину. Упоредо са потребом за повећањем производње хране расте и потреба за јачањем националних и интернационалних система безбједности хране.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним институцијама у Босни и Херцеговини те релевантним интернационалним институцијама континуирано ради на унапрјеђењу система безбједности хране у Босни и Херцеговини кроз развој правног оквира, јачање капацитета институција и субјеката у пословању са храном за имплементацију прописа о храни.

Управо ових дана, уз подршку пројекта USAID/Sweden FARMA II спроводе се специјализоване обуке представника надлежних инспекцијских органа са циљем јачања капацитета за надзор и контролу остатака пестицида у и на храни. Тренутно се, у сарадњи са Чешком развојном агенцијом, спроводе активности у оквиру пројекта „Унапрјеђење система безбједности хране у Босни и Херцеговини“, у дијелу који се односи на контролу адитива у храни, а крајем овог мјесеца, у сарадњи са Њемачким савезним институтом за процјену ризика (BfR), биће одржана Радионица о епидемијама узрокованим храном на којој ће, уз мултисекторски приступ, бити размотрени институционални капацитети у Босни и Херцеговини за одговор на епидемије чији је узрок или пут преноса храна.

Published in Новости

Са циљем унапрјеђења система контроле резидуа пестицида у храни, у периоду од 8. – 12. октобра 2018. године, у Мостару, Сарајеву и Бања Луци је одржан циклус специјализованих тренинга под називом „Јачање капацитета за надзор и контролу резидуа пестицида у и на храни биљног и животињског поријекла“. Тренинг је организовала Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине уз подршку пројекта USAID/Sweden FARMA II.

Тренинг је примарно намијењен представницима надлежних инспекцијских органа у Босни и Херцеговини који спроводе службене контроле резидуа пестицида у и на храни биљног и животињског поријекла, а такођер су учествовали представници субјеката у пословању са храном.

pesticidi BL

pesticidi sa

Међународни експерт презентовао је легислативу Европске уније која се односи на припрему и имплементацију Вишегодишњег програма контроле резидуа пестицида у и на храни билјног и животињског поријекла.

Учесницима тренинга приказани су практични примјери узорковања хране на резидуе пестицида. Обрађене су и теме које се односе на појачани надзор пестицида при увозу, функционисање Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (EU RASFF), процјену ризика и достављање података Европској агенцији за безбједност хране (EFSA).

Програм тренинга доступан је на сљедећем линку.

 

Published in Новости

Календар саопштења

« October 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

ZOP ZOGP GTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba