субота, 21. септембар 2019.

У периоду од 3.-7. октобра 2019. године, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са Чешком развојном агенцијом, одржат ће једнодневне радионице на тему “Декларисање производа од меса и млијека, нутритивне вриједности и прехрамбени адитиви“. Радионице су намијењене субјектима у пословању са храном који се баве производњом производа од меса и млијека, а бит ће одржане према сљедећем распореду:

 • 3. октобра 2019. године, Сарајево,
 • 4. октобра 2019. године, Мостар,
 • 7. октобра 2019. године, Лакташи.

Представници субјеката у пословању са храном из наведених сектора производње који су заинтересовани за учешће на радионици могу доставити своје податке (име и презиме, радно мјесто, број телефона, e-mail) Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине путем e-maila Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или факсом на број 036 336 990. Рок за достављање пријава је 25.9.2019. године.

Радионице ће бити организоване у склопу пројекта „Унапрјеђење система безбједности хране у Босни и Херцеговини“ који финансира Чешка развојна агенција. Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, корисник је пројекта у дијелу који се односи на потпору успостављању пилот система за контролу адитива у храни. Пројект је у потпуности усаглашен са препорукама Европске комисије за област безбједности хране.

Најава научних скупова

уторак, 27 август 2019 11:33

12. Научна конференција „Климатске промјене – глобална пријетња ланцу исхране“ (12th Scientific Conference „Climate changes – a global threat for the food chain“) бит ће одржана 25. октобра 2019. године у Софији, Бугарска, а учешће је могуће пријавити до 6. септембра 2019. године путем линка http://www.focalpointbg.com/?event=5.

Партиципација за учешће на конференцији се не плаћа, а остале трошкове сносе учесници конференције или њихове организације. Организатор конференције је контакт тачка Бугарске за EFSA. Детаљније информације можете пронаћи на сљедећем линку.

Прва Научна конференција о добробити животиња у организацији Регионалног центра за добробит животиња („1st RAWC Scientific Conference 2020 "Better science for better animal welfare") бит ће одржана 10. и 11. марта 2020. године у Солуну, Грчка.

Интернационални научници и стручњаци на овој конференцији ће размијенити искуства у циљу промицања науке о добробити животиња у ширем подручју југоисточне Еуропе. Учесници ће добити увид у актуелне регионалне иницијативе за добробит животиња, размотрит ће се веза између добробити животиња и људи и одрживости сточарства, а бит ће представљени и нови начини за праћење и мјерење понашања животиња.

Детаљније информације о конференцији и начину пријаве можете пронаћи на сљедећем линку.

Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) објавила је јавни позив кандидатима заинтересованим за привремени радни ангажман у овој институцији у оквиру EFSA GUEST програма 2019. Јавни позив намијењен је научницима, докторандима и професионалцима који желе да подијеле своје стручно знање у областима рада EFSA-e и онима који су заинтересовани за специфичне пројекте у научним подручјима у дјелокругу рада EFSA-е. Ријеч је о бесплатном програму за који EFSA не сноси финансијске трошкове, осим оних који се односе на вршење послова за вријеме привременог рада.

Трајање привременог рада одређује се након спроведене процедуре јавног позива, зависно о томе да ли се радни ангажман реализује у континуитету или са паузама, али не може бити дуже од:

 • 12 мјесеци за кандидате из јавног сектора и међународних организација,
 • шест мјесеци за докторанде.

Кандидати из земаља изван ЕУ морају да добију одговарајућу визу. Рок за подношење пријава на јавни позив је 31. децембра 2019. године, а детаљне информације о условима које кандидати морају испуњавати и начину пријаве можете да погледате на сљедећем линку.

EFSA: Научно мишљење о фосфатима

понедељак, 22 јул 2019 11:16

Према наводима из Научног мишљења Европске агенције за безбједност хране (EFSA) објављеног поводом реевалуације фосфорне киселине, фосфата, -ди, -три и полифосфата (E 338–341, E 343, E 450–452) као прехрамбених адитива, процијењени укупни унос фосфата путем хране може прећи безбједни ниво. EFSA препоручује увођење максимално допуштеног нивоа како би се редуцирао садржај фосфата као адитива у додацима исхрани, с обзиром да особе које их редовно користе могу бити изложене ризику.

Фосфати су есенцијални нутријенти који су природно присутни у људском организму и важан су дио наше исхране. Група твари које се заједнички називају фосфати одобрени су за кориштење као прехрамбени адитиви у Европској унији. Додају се великом броју намирница због њихове технолошке функције (нпр. емулгатори, антиоксиданси). Неки од њих могу се користити и у храни за дојенчад и малу дјецу.

Др Урсула Гундерт-Реми (Ursula Gundert-Remy), предсједавајућа Радне групе за фосфате при EFSA-и изјавила је како је извршена поновна процјена безбједности фосфата те је по први пут за ову групу адитива одређен прихватљиви дневни унос (Acceptable Daily Intake, ADI) од 40 милиграма по килограму физичке тежине (mg/kg bw) дневно. Објаснила је да су фосфати као нутријенти веома значајни за нашу исхрану те је стога приликом одређивања ADI узет у обзир вјероватни унос фосфора из различитих извора, укључујући природне изворе и прехрамбене адитиве.

Овај ADI кореспондира уносу 2,8 грама фосфора дневно за просјечно одраслo лице физичке тежине 70 килограма.

Др Магед Јунес (Maged Yоunes), предсједавајући EFSA Панела за адитиве и ароме нагласио је да наведени ADI није примјењив за лица са умјерено и озбиљно смањеном функцијом бубрега, која се сматрају рањивом групом популације. Овај закључак заснован је на препознатом ефекту високог уноса фосфата на бубреге.

Изложеност је израчуната за укупан унос фосфора из свих извора исхране и није ограничена на нивое у прехрамбеним адитивима које су пријавили произвођачи. Према процјенама експерата, прехрамбени адитиви судјелују са 6-30% у укупном просјеку уноса фосфора.

Научно мишљење о реевалуацији фосфорне киселине, -ди, -три и полифосфата (E 338–341, E 343, E 450–452) као прехрамбених адитива и безбједности предложеног продужења њихове употребе доступно је на сљедећем линку:

https://efsa.оnlinelibrary.wiley.cоm/dоi/epdf/10.2903/j.efsa.2019.5674

У складу са одредбама Правилника о храни за посебне прехрамбене потребе („Службени гласник БиХ“, број 72/11), Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине припремила је и објавила на званичном веб сајту Регистар хране за посебне прехрамбене потребе која је стављена на тржиште Босне и Херцеговине.

Регистар тренутно садржи основне податке о 63 производа који се налазе на тржишту Босне и Херцеговине, а спадају у једну од категорија хране за посебне прехрамбене потребе.

Храна за посебне прехрамбене потребе је храна која се, захваљујући свом посебном саставу или посебном начину производње, јасно разликује од прехрамбених производа намијењених за уобичајену употребу који су подобни за њихове прехрамбене сврхе и који су рекламирани на такав начин да укажу на такву подобност.

У храну за посебне прехрамбене потребе, у складу са одредбама Правилника о храни за посебне прехрамбене потребе, спадају:

 • формуле за дојенчад и формуле након дојења,
 • прерађена храна на бази житарица и дјечја храна за дојенчад и малу дјецу,
 • храна намијењена за употребу у енергетски ограниченим дијетама за смањење тјелесне тежине,
 • храна намијењена лицима са сметњама у метаболизму угљених хидрата (дијабетес),
 • храна намијењена за стања повећаних тјелесних активности, посебно за спортисте,
 • дијетална храна за посебне медицинске потребе,
 • храна прикладна за посебне прехрамбене потребе која не припада напријед наведеним категоријама.

У складу са чланом 15. Правилника о храни за посебне прехрамбене потребе, ако се након детаљне процјене утврди да храна за посебне прехрамбене потребе која не припада нити једној групи наведеној у члану 4. овог правилника или да угрожава здравље људи, а налази се у слободном промету у Босни и Херцеговини, Агенција у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине може привремено обуставити или ограничити стављање на тржиште такве хране на подручју Босне и Херцеговине.

У присуству високих званица, представника Савјета за ГМО, Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, надлежних институција Републике Српске и академске заједнице, у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске у Бања Луци је 4. јула 2019. године одржана промоција монографије „Генетички модификовани организми – стање и перспективе“.

О доприносу монографије широј друштвеној дискусији о кључним научним и етичким питањима коришћења биотехнологије говорили су рецензенти академик проф.др Ново Пржуљ и проф.др Фарук Чакловица. Академик Пржуљ истакнуо је да су аутори монографије читаоцу, био он присталица или противник коришћења достигнућа биотехнологије и ГМО, на свеобухватан, информативан и разумљив начин указали на тренутно стање у биотехнологији и ГМО, методе процјене ризика и биосигурности које се спроводе прије стављања на тржиште ГМО и хране која је произведена од њих, легислативу која прати увођење ГМО те су информисали читаоца о будућим трендовима развоја ГМО.

promocija bl2

У име Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, као издавача монографије, присутнима се обратио мр Драган Брењо, замјеник директора, који је говорио о низу заједничких активности Агенције, Савјета за ГМО и надлежних органа ентитета и Брчко дистрикта БиХ чији је циљ обезбјеђење високог нивоа заштите живота и здравља људи, здравља и добробити животиња, околиша и интереса потрошача с обзиром на ГМО и производе од ГМО уз истовремено функционисање тржишта Босне и Херцеговине.

У својству коаутора монографије, учесницима скупа обратио се проф. др Војислав Тркуља, који је упознао присутне са структуром и садржајем монографије те представио ауторе монографије.

Монографија „Генетички модификовани организми – стање и перспективе“ објављена је 2018. године у наклади Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, а њезини аутори су:

 • Проф.др Војислав Тркуља – ЈУ Пољопривредни институт Републике Српске, Бања Лука;
 • Проф. др Далибор Баллиан – Шумарски факултет Универзитета у Сарајеву;
 • Проф. др Стојко Видовић – Медицински факултет Универзитета у Бања Луци;
 • Проф. др Рифет Терзић – Природно- математички факултет Универзитета у Тузли;
 • Проф. др Иван Остојић – Агрономски и прехрамбено технолошки факултет Свеучилишта у Мостару;
 • Проф. др Фарук Чакловица –Ветеринарски факултет Универзитета у Сарајеву;
 • Проф. др Ахмед Џубур – Агромедитерански факултет Универзитета „Џемал Биједић“ Мостар;
 • Др Џемил Хајрић – Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине;
 • Проф. др Горан Перковић – Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља;

72. састанак Савјетодавног форума Европске агенције за безбједност хране (EFSA) одржан је 3. и 4. јула 2019. године у Рејкјавику, Исланд, а у име Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине на састанку је учествовао др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције.

На састанку су разматране припремне активности за имплементацију нове Уредбе о транспарентности и одрживости процјене ризика у прехрамбеном ланцу којом је допуњена Уредба (ЕЗ) 178/2002 Европског парламента и Савјета. Циљ ових допуна регулаторног оквира ЕУ је повећавање транспарентности процјене ризика у прехрамбеном ланцу, унапређење објективности и независности студија које користи EFSA те ревизија начина управљања овом институцијом са циљем обезбјеђења њезине одрживости.

Учесници састанка Савјетодавног форума упознати су са будућим активностима на имплементацији истраживања прехрамбених навика становништва ЕУ (EU MENU). У оквиру ове тачке дневног реда директор Хајрић информисао је присутне о активностима које се спроводе на реализацији истраживања прехрамбених навика становништва у Босни и Херцеговини сходно EU MENU методологији. Овом приликом захвалио је представницима EFSA-e на подршци имплементацији наведеног истраживања у склопу пројекта „Подршка националним истраживањима прехрамбених навика сходно EU MENU методологији“.

На састанку су презентоване нове информације о хармонизацији прикупљања података о хемијским контаминантима, сарадњи са Европском агенцијом за хемикалије (ECHA) и новом циклусу програма EU FORA за период од 2019 -2021. године.

Савјетодавни форум EFSA-e састоји се од руководиоца агенција и институција за безбједност хране свих земаља чланица ЕУ и земаља чланица EFTA-e, а на састанцима учествују и представници надлежних институција претприступних земаља.

72AF2

Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Бернард Урл, извршни директор Европске агенције за безбједност хране (EFSA) разговарали су, у склопу 72. sastanka Savjetodavnog foruma EFSA-e који је одржан у Рејкјавику, Исланд, о кључним аспектима реализације Уговора у припремним мјерама за учешће корисница Инструмента претприступне помоћи (IPA) у активностима EFSA-e у периоду од 2019.-2021. године.

Циљ активности предвиђених уговором је припрема земаља корисница претприступне помоћи Европске комисије, међу којима је Босна и Херцеговина, за унапрјеђење разумијевања политика ЕУ у области безбједности хране. Увид у начин на који EFSA функционише, укључујући размјену научних и стручних информација, помоћи ће земљама корисницама у имплементацији модела анализе ризика, који је дефинисан Уредбом (ЕЗ) 178/2002 Европског парламента и Савјета.

Кроз реализацију пројектних активности предвиђено је поступно повећавање учешћа земаља корисница претприступне помоћи ЕК у активностима EFSA-e и њезиних научних мрежа, као и у процесу извјештавања EFSA-e, што би требало допринијети изградњи институционалних капацитета за процјену ризика у претприступним земљама.

Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Јан Росмус, тим лидер пројекта „Унапрјеђење система безбједности хране у БиХ“ одржали су 18. јуна 2019. године у Сарајеву радно-консултативни састанак на којем су анализиране кључне активности које се спроводе у оквиру наведеног пројекта.

Пројекат „Унапрјеђење система безбједности хране у Босни и Херцеговини, у дијелу који реализује Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, односи се на подршку успостављању пилот система за контролу адитива у храни. То обухваћа више пројектних активности као што су ревизија прописа у овој области, увођење нових метода лабораторијских анализа адитива у храни, одговарајуће обуке представника надлежних инспекцијских органа и лабораторијског особља те израда контролног програма за надзор употребе адитива у храни.

Пројекат је у потпуности усклађен са препорукама Европске комисије у области безбједности хране, а циљ је унапрјеђење система безбједности хране и јачање улоге надлежних органа за безбједност хране на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини. Пројекат финансира Чешка развојна агенција, а за имплементацију пројекта задужени су Централни институт за надзор и контролу у пољопривреди, Брно и Државни ветеринарски институт, Праг.

У оквиру пројекта проведена је анализа потреба за техничким опремањем лабораторија које учествују у пројекту те су одржане обуке представника надлежних ентитетских, кантоналних и инспекцијских органа Брчко дистрикта БиХ који спроводе службене контроле адитива у храни.

Директор Агенције за сигурност хране Босне и Херцеговине оцијенио је да су активности које се спроводе у оквиру наведеног пројекта од изузетног значаја те је тим лидеру пројекта уручио захвалницу за подршку систему безбједности хране у Босни и Херцеговини.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је путем Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (RASFF) обавијештена да се Босна и Херцеговина налази међу земљама у које је дистрибуисан сљедећи производ који не одговара прописима о прехрамбеним адитивима и пружању информација потрошачима о храни:

Назив производа: Kiss me - обојене топиве бомбоне са окусом лимуна, малине и црне рибизле

Земља поријекла: Пољска

Произвођач: Z.P.C. „NORD” Sp. z o .o., Gościsława 1, 71-706 Szczecin, Poland

Рок трајања: до 30.3.2020.

Идентификација производа: Kiss me - топиве бомбоне, 300g, бар код: 5900987002361

Утврђена опасност: Превисок садржај боје Е 104 (Квинолин жута) и недекларисана боја Е 102 (Тартразин)

Аналитички резултат: 44,6 mg/kg - ppm

Максимално дозвољена количина: 30 mg/kg - ppm

Ризик: Није озбиљан

Утицај: на људско здравље.

 

Све расположиве информације потребне за утврђивање сљедивости производа Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је доставила на даље поступање надлежним инспекцијским органима.

 

Обавијест се односи искључиво на производ са горе наведеним подацима!

Календар саопштења

« September 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

ZOP ZOGP GTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba