среда, 20. новембар 2019.

Савјет министара Босне и Херцеговине је на 178. сједници одржаној 12.новембра 2019. године донио Програм рада Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине за 2020. годину.

Програм рада Агенције за 2020. годину конципиран је као наставак активности из претходног периода са циљем обезбјеђења високог нивоа заштите здравља и интереса потрошача у Босни и Херцеговини те омогућавања несметаног функционисања трговине храном.

Програмом рада за 2020. годину дефинисани су програми, пројекти и активности потребни за унапрјеђење система безбједности хране. То је специфични циљ Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и један од предуслова за бржи и ефикаснији развој пољопривреде и рурални развој, што је Савјет министара Босне и Херцеговине поставио као један од својих стратешких циљева.

На приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, Савјет министара Босне и Херцеговине је на 178. сједници одржаној 13. новембра 2019. године донио Правилник о воћним соковима и одређеним сличним производима намијењеним за исхрану људи, Правилник о изгледу и начину кориштења заштићеног знака ознаке поријекла, ознаке географског поријекла и ознаке  гарантоваано традиционалног специјалитета прехрамбених производа и Правилник о измјенама и допунама Правилника о методама за контролу меда и других пчелињих производа.

Правилником о воћним соковима и одређеним сличним производима намијењеним за исхрану људи прописују се општи захтјеви и услови за производњу, стављање на тржиште, декларисање воћних сокова и одређених сличних производа намјењених за исхрану људи. Поред заштите интереса потрошача, доношењем овог прописа произвођачима воћних сокова омогућавају се правни услови за производњу, стављање на тржиште, декларисање воћних сокова, воћних нектара и сличних производа какве имају произвођачи из земаља региона и Европске уније. Правилником су преузете уредбе и директиве Европске уније које се односе на воћне сокове и одређене сличне производе намијењене за исхрану људи.

Правилником о изгледу и начину кориштења заштићеног знака ознаке поријекла, ознаке географског поријекла и ознаке гарантоваано традиционалног специјалитета прехрамбених производа уређује се изглед и начин кориштења заштићеног знака ознаке у Босни и Херцеговини те начин издавања знака.

Доношење Правилника о измјенама и допунама Правилника о методама за контролу меда и других пчелињих производа представља наставак активности Агенције на унапређењу квалитета меда на тржишту Босне и Херцеговине. Измјенама и допунама Правилника о методама за контролу меда и других пчелињих производа (“Службени гласник БиХ”, број 37/09) прописани су услови и процедуре за одређивање шећера методом HPLC (High Performance Liquid Chromatography), што је у складу са приједлозима субјеката у пословању са храном и лабораторија који спроводе контролу квалитета меда и других пчелињих производа. Праћење квалитета меда важан је алат за заштиту и уређивање тржишта меда у Босни и Херцеговини, а класификација квалитета меда путем физичко-хемијске анализе је од изузетног значаја. Поред континуираног унапређења правног оквира у овој области, Агенција је претходно, у сарадњи са надлежним инспекцијским органима, спровела Мониторинг квалитета меда на тржишту БиХ за 2017. годину те, уз подршку пројекта USAID/Sweden FARMA II, израдила Смјернице за тумачење резултата испитивања квалитета меда. Мед је један од производа из Босне и Херцеговине који има одобрење Европске комисије за извоз на тржиште земаља ЕУ.

Сви прописи ће, након објаве у „Службеном гласнику БиХ“ бити јавно доступни путем званичног веб сајта Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.

Први састанак Мреже организација у области безбједности хране и хране за животиње која је формирана са циљем промовисања активне научне, стручне и техничке сарадње у области безбједности хране и хране за животиње у Босни и Херцеговини одржан је 5. новембра 2019. године у Мостару.

На састанку су учествовали представници 13 института, завода и факултета из Босне и Херцеговине који су размијенили мишљења и приједлоге о могућностима сарадње у оквиру Мреже организација. Представници Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине представили су модел размјене информација у оквиру Мреже, као и могућност посредовања Агенције у повезивању са институцијама из земаља Европске уније.

Чланице Мреже такође су упознате са могућношћу исказивања интереса за пројекте доступне у оквиру „EU Risk assessment agende/EU RAA“ Европске агенције за сигурност хране (European Food Safety Agency, EFSA), као и са другим могућностима сарадње са EFSA-ом посредством Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине као контакт тачке EFSA-e.

Мрежа организација у области безбједности хране и хране за животиње у Босни и Херцеговини формирана је на основу пријава на јавни позив Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине од 17. јуна 2019. године, а досад јој је приступило 16 института, завода и факултета.

mreza sastanak2

 

m.o3

 

Услови које одређена организација треба да испуњава да би била уврштена у Мрежу организација у области безбједности хране и хране за животиње, као и одговарајући обрасци за пријаву доступни су на сљедећем линку.

Савезни институт за процјену ризика СР Њемачке (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) обавијестио је Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине да је расписан јавни позив за гостујуће научнике на који могу да се пријаве и кандидати из Босне и Херцеговине. Са циљем промоције науке и међународне сарадње, током 2020. године, за 10 изабраних кандидата из „нових“ чланица ЕУ и земаља ван ЕУ, бит ће омогућен тромјесечни боравак у BfR-у, гдје ће имати прилику да стекну увид у рад и резултате ове институције у области заштите здравље потрошача.

Кандидати требају да задовољавају сљедеће услове:

  • Универзитетска диплома из биологије, хемије, медицине, ветеринарске медицине, токсикологије, прехрамбене технологије, статистике или сродне научне дисциплине,
  • Интерес за теме из области заштите здравља потрошача,
  • Одговорност и преданост раду,
  • Добро познавање енглеског језика или њемачког језика.

Радно мјесто је у Берлину, а средствима из Фонда Werner Baltes (Werner Baltes Fellowship), изабраним кандидатима бит ће плаћени трошкови превоза, смјештаја и дневница. Рок за пријаву је 1. децембра 2019. године, а одабир кандидата провест ће се на основу онлине пријаве која је доступна на сљедећем линку .

Агенција за безбједност хране БиХ ће за потребе пријаве на јавни позив пружити техничку подршку и потребне информације свим заинтересованим кандидатима. Можете да нас контактирате путем телефона 036 336 950 или e-maila Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

*Савезни институт за процјену ризика је независна научна институција која дјелује у оквиру портфеља Савезног министарства хране и пољопривреде СР Њемачке. Детаљније информације о раду и надлежностима BfR-а можете да пронађете на званичној веб страници Института (www.bfr.bund.de).

Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине био је један од учесника и панелиста 4. Регионалног форума иновација, технологије и предузетништва који је одржан од 22.-24. октобра 2019. године у Сарајеву.

У оквиру панела чија је тема била расипање хране, директор Агенције за безбједност хране БиХ говорио је о овом глобалном проблему који веома негативно утјече на постизање економских, социјалних и еколошких циљева развоја. Истакнуто је да велика количина хране која се губи дуж производног ланца или у фази готовог производа умањује вриједност пољопривредне производње и производње хране, ствара велике економске губитке те доводи до значајног губитка ограничених природних ресурса, као што су свјетске залихе воде.

Према подацима Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација, на глобалном нивоу, само у различитим фазама производње годишње се изгуби око трећина хране.

Обзиром да се велике количине хране непотребно расипају и у домаћинствима, говорило се и о начинима на које потрошачи могу да утичу на смањење расипања хране. Препоручено је да се храна увијек настоји куповати плански те да се чува на одговарајућим температурама како би се продужила њезина свјежина и трајност, а указано је и на значај правилног тумачења и разумијевања ознака минималног рока трајања хране.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине обавјештава потрошаче о повлачењу и опозиву производа „Corny BIG Dark Choc-Cookies“, број артикла 57250 – сви производи са роком трајања до 25.8.2020., чији је произвођач Schwartauer Werke GmbH & Co. KGaA, Bad Schwartau, Њемачка.

Како се наводи у обавијести произвођача достављеној Агенцији за безбједност хране БиХ,  производ се повлачи због грешке у преводу наведене на паковању гдје је умјесто „пржени кикирики“ на листи састојака наведено „пржени љешњак“, што не одговара саставу производа. Обавијест произвођача можете da преузмете на сљедећем линку.

Дистрибутер производа у Босни и Херцеговини такође је обавијестио Агенцију о мјерама повлачења производа са тржишта.

Имајући у виду да наведени производ представља потенцијални ризик по здравље потрошача који имају развијену алергију на кикирики, Агенција је све расположиве информације доставила на даље поступање надлежним инспекцијским органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ.

У складу са Правилником о пружању информација потрошачима о храни („Службени гласник БиХ“, број 68/13), на декларацији хране обавезно је навођење сваког састојка или помоћног технолошког средства у производњи које може проузрочити алергијске реакције или интолеранције, а које се користи у производњи или преради хране и које је присутно у готовом производу, чак и у промијењеном облику. Кикирики се налази на листи твари или производа који узрокују алергије или интолеранције у Анексу II Правилника о пружању информација потрошачима о храни.

Обавијест се односи искључиво на производ са горе наведеним подацима!

Свјетски дан хране 2019.

среда, 16 октобар 2019 07:26

У спомен на дан оснивања Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO), 16. октобра обиљежава се Свјетски дан хране. На тај начин промовише се глобални значај хране те потреба за обезбјеђењем довољне количине нутритивне хране за све.

Тема овогодишњег Свјетског дана хране је здрава исхрана, а повезана је са све већом стопом гојазности у свијету, не само у развијеним земљама, него и у земљама с ниским дохотком.

Према подацима FАО-а, око 670 милиона одраслих и 120 милиона дјеце у свијету је гојазно, а 40 милиона дјеце млађе од 5 година има прекомјерну тежину. Стога ФАО позива на већу глобалну преданост и заједничко дјеловање власти, произвођача, дистрибутера хране и потрошача да би се обезбједила здрава и одржива исхрана доступна свима.

Искорјењивање глади до 2030. године један је од глобалних циљева одрживог развоја Уједињених нација.

Више о Свјетском дану хране можете пронаћи на сљедећем линку.

Делегација Агенције за безбједност хране Републике Азербејџан боравила је 9. и 10. октобра 2019. године у званичној посјети Босни и Херцеговини како би се упознала са организацијом и радом надлежних институција у систему безбједности хране у нашој земљи.

Под предсједавањем др.сци. Џемила Хајрића, директора Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, у Сарајеву је одржан пленарни састанак којем су, осим представника делегације из Азербејџана, присуствовали и представници Министарства спољне трговине и економских односе Босне и Херцеговине, Канцеларије за ветеринарство БиХ и Управе БиХ за заштиту здравља биља.

На састанку су размијењене информације о надлежностима и тренутним активностима у систему безбједности хране у обе земље те о процедурама контроле увоза и извоза хране. С циљем размјене искустава и најбољих пракси разговарано је о унапрјеђењу сарадње двију земаља у области пољопривреде, безбједности хране, ветеринарства и заштите здравља биља.

У склопу посјете Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине, представници Агенције за безбједност хране Републике Азербејџан упознати су са надлежностима и активностима ове институције, посебно у дијелу који се односи на усклађивање прописа у Босни и Херцеговини са легислативом ЕУ, процјену ризика и јачање капацитета надлежних институција и субјеката у пословању са храном за имплементацију прописа о храни.

posjeta AFSA2

posjeta AFSA3

Представници Агенције за безбједност хране Републике Азербејџан посјетили су, такође, Завод за хигијенски надзор намирница и заштиту животне средине Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву и Федерални агромедитерански завод у Мостару, гдје су упознати са организацијом и радом лабораторија за анализу хране које дјелују у оквиру ових институција.

У склопу пројекта „Унапрјеђење система безбједности хране у БиХ“, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине у сарадњи са Чешком развојном агенцијом, организовала је радионице под називом „Декларисање производа од меса и млијека, нутритивне вриједности и прехрамбени адитиви“ на којима је учествовало 75 представника надлежних институција у Босни и Херцеговини и субјеката у пословању са храном. Радионице су одржане у периоду од 3. – 7. октобра 2019. године у Сарајеву, Мостару и Лакташима.

Кроз презентације Јана Росмуса (Чешка развојна агенција) и Ленке Седлацков, (Државни ветеринарски институт, Праг), учесници радионице упознати су са легислативом и праксом Европске уније у сљедећим областима:

  • Адитиви у храни - легислатива и практични примјери;
  • Декларисање хране- легислатива и практични примјери;
  • Анализа адитива у храни и
  • Нутритивна вриједност и калкулације нутритивне вриједности хране.

Radionica Sa

Radionica Mo

Radionica BL

 

Пројекат „Унапрјеђење система безбједности хране у Босни и Херцеговини“ финансира Чешка развојна агенција. Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, корисник је пројекта у дијелу који се односи на подршку успостављању пилот система за контролу адитива у храни. Пројекат је у потпуности усаглашен са препорукама Европске комисије за област безбједности хране.

У периоду од 3.-5. октобра 2019. године у Сарајеву је одржан 2. Међународни симпозиј санитарног инжењерства, у склопу манифестације ˝International Days of Public and Environmental Health Profession 2019˝. У склопу Симпозија, поред представљања нових радова и достигнућа из области санитарног инжењерства, организоване су активности у циљу промоције и популаризације санитарне професије. Мр.сци. Нијаз Бајрамовић, помоћник директора, учествовао је испред Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, а поред њега још 100 учесника из Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Србије.

Календар саопштења

« November 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

ZOP ZOGP GTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba