уторак, 15. октобар 2019.

Саопштење за јавност у поводу Свјетског дана права потрошача

Примарни циљ свих активности које спроводи Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, је заштита здравља и интереса потрошача. Стога поводом 15. марта, Свјетског дана права потрошача желимо упознати јавност са неколико најзначајнијих актуелних пројеката Агенције у чијем је фокусу спречавање нечеститих или обмањујућих поступака, патворења прехрамбених производа и свих других поступака који могу довести потрошача у заблуду.

Агенција за безбједност хране БиХ, у сарадњи са надлежним инспекцијским органима у Босни и Херцеговини, у 2017. години планира спровести циљане мониторинге хране којима ће се испитати количина резидуа пестицида у и на храни биљног поријекла, те квалитета меда и кафе на тржишту БиХ. На основу резултата мониторинга бит ће дате одговарајуће препоруке надлежним органима, законодавству и политици БиХ са циљем унапрјеђења система безбједности хране у наведеним сегментима. Такође, уз подршку UNICEF-а планирано је истраживање квалитета соли на тржишту БиХ за 2017. годину, што ће бити основ за даљње активности, посебно у погледу процјене ризика изложености потрошача од недостатка јода, имајући у виду податке Свјетске здравствене организације која недовољан унос јода сматра један од већих глобалних здравствених проблема.

Такође, као контакт тачка међународних система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње, у сарадњи са надлежним инспекцијским органима у Босни и Херцеговини, благовремено ћемо предузимати мјере отклањања или минимизирања ризика поријеклом из хране у случају запримљених информација о здравствено неисправној храни на тржишту Босне и Херцеговине.

Обзиром да су стандарди о храни који су на снази у ЕУ најповољнији за потрошаче, а имајући у виду и обавезе у процесу европских интеграција, Агенција ће и даље радити на усаглашавању прописа о храни са легислативом ЕУ. С аспекта права на информације, пажњи потрошача препоручујемо одредбе Правилника о пружању информација потрошачима о храни који је донесен како би се потрошачима осигурале исправне и јасне информације о храни, посебно у погледу карактеристика, ефеката и својстава хране.

Свим потрошачима честитамо Свјетски дан права потрошача, те их овим путем позивамо и охрабрујемо да користе механизме сарадње са Агенцијом и другим надлежним органима у систему безбједности хране, као и сва права која им омогућују позитивни законски прописи у Босни и Херцеговини.

Календар саопштења

« October 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

ZOP ZOGP GTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba