уторак, 18. јун 2019.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је путем Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (RASFF) обавијештена да се Босна и Херцеговина налази међу земљама у које је дистрибуисан сљедећи производ који не одговара прописима о прехрамбеним адитивима и пружању информација потрошачима о храни:

Назив производа: Kiss me - обојене топиве бомбоне са окусом лимуна, малине и црне рибизле

Земља поријекла: Пољска

Произвођач: Z.P.C. „NORD” Sp. z o .o., Gościsława 1, 71-706 Szczecin, Poland

Рок трајања: до 30.3.2020.

Идентификација производа: Kiss me - топиве бомбоне, 300g, бар код: 5900987002361

Утврђена опасност: Превисок садржај боје Е 104 (Квинолин жута) и недекларисана боја Е 102 (Тартразин)

Аналитички резултат: 44,6 mg/kg - ppm

Максимално дозвољена количина: 30 mg/kg - ppm

Ризик: Није озбиљан

Утицај: на људско здравље.

 

Све расположиве информације потребне за утврђивање сљедивости производа Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је доставила на даље поступање надлежним инспекцијским органима.

 

Обавијест се односи искључиво на производ са горе наведеним подацима!

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине покренула је процедуру успостављања Мреже организација у области безбједности хране и хране за животиње. Циљ мреже је успостављање оквира за научну, стручну и техничку сарадњу кроз координацију активности, размјену информација, развој и имплементацију заједничких пројеката, размјену искустава и најбоље праксе. Мрежа се формира за потребе реализације задатака и пројеката делегираних и/или финансираних од стране међународних организација међу којима су Европска агенција за безбједност хране (EFSA), Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC) те друге међународне организације из области безбједности хране и хране за животиње.

Да би одређена организација била уврштена на списак организација које чине Мрежу организација у области безбједности хране и хране за животиње, треба да испуњава сљедеће услове:

а) да врши научне, стручне и техничке задатке у оквиру рада Агенције, посебно оне који се односе на директан или индиректан утјецај на безбједност хране или хране за животиње;

б) да је правно лице, односно да има посебне процедуре и правила којима ће да обезбједи да се сарадња са Агенцијом врши и заснива на високом нивоу независности и интегритета;

ц) да има довољне ресурсе за рад у мрежи организација везано за научне, стручне и техничке активности и/или да је способна за ефикасно испуњавање задатака у сарадњи са Агенцијом.

У случају да је предложена организација укључена у рад неке друге мреже организација, потребно је да се опишу и услови рада те мреже. За уврштавање на списак мреже организација може да буде предложена и одређена организациона јединица организације која има могућност и способност рада у мрежи организација на научним, стручним и техничким активностима.

Овај позив отворен је за све организације које испуњавају наведене критерије. Агенција је писменим путем обавијестила о формирању мреже организација научно-истраживачке институције са којима је у протеклом периоду остварила сарадњу те их позвала да се прикључе наведеној мрежи кроз попуњавање одговарајућег “Обрасца за пријаву за уврштавање на списак организација које чине мрежу организација у области безбједности хране и хране за животиње” и “Изјаве о тачности и истинитости података”.

Попуњен Образац и Изјаву о тачности података потребно је доставити Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине путем e-maila: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и поштом на адресу Агенције (Улица кнеза Вишеслава бб, 88000 Мостар), а доступни су на сљедећим линковима:

EFSA: Poziv kandidatima za pripravnički staž

петак, 14 јун 2019 09:07

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je poziv za pripravnički staž na koji se mogu prijaviti kandidati sa završenim preddiplomskim studijem koji su zainteresirani za stjecanje radnog iskustva i znanja u različitim oblastima rada ove institucije. Poziv je otvoren i za kandidate iz zemalja u procesu pristupanja EU, među kojima je Bosna i Hercegovina. Pripravnički staž vrši se u sjedištu EFSA-e u Parmi, Italija.

Postupak prijave na konkurs provodi se elektronskim putem, a rok za prijavu je 1. jula 2019. godine.

Kandidati trebaju ispunjavati sljedeće obavezne uslove:

 • Završen studij u trajanju od najmanje tri godine do datuma krajnjeg roka prijave na natječaj;
 • Dobro poznavanje engleskog jezika (minimalno B2 prema CEFR);
 • Da kandidat do sada nije obavljao stručnu praksu u EFSA-i, bio u radnom odnosu s EFSA-om na bilo koji način ili primao bilo kakvu vrste naknade od EFSA-e;
 • Da kandidat karakternim osobinama zadovoljava zahtjeve poslova u koje će biti uključen (npr. potpisana izjava o nekažnjavanju).

Sve potrebne informacije mogu se dobiti putem e-maila Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Detaljnije informacije i obrazac za prijavu dostupni su na sljedećem linku.


На приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Савјет министара Босне и Херцеговине је на 173. сједници одржаној 10. јуна 2019. године донио Одлуку о овлаштеним тијелима за оцјењивање усаглашености за производе заштићене ознаком поријекла, географског поријекла и гарантовано традиционалног специјалитета. Наведеном Одлуком, као тијело за оцјењивање усаглашености овлаштена је „Органска контрола д. о. о. Сарајево“ за коју је претходно утврђено да испуњава услове из члана 42. Правилника о системима квалитета за прехрамбене производе („Службени гласник БиХ, број 90/18). Одлуком су преузете одредбе два члана Уредбе Комисије (ЕУ)  о системима квалитета за пољопривредне и прехрамбене производе.

Јавни позив за пријаву тијела за оцјењивање усаглашености стално је отворен. Сви субјекти који су заинтересовани за овлашћивање као контролна тијела за оцјењивање усаглашености за производе заштићене ознаком поријекла, географског поријекла и гарантовано традиционалног специјалитета, Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине достављају сљедећу документацију:

 • Документ о акредитацији од Института за акредитацију Босне и Херцеговине или другог међународног тијела овлаштеног за акредитацију према захтјевима стандарда BAS EN ISO/IEC 17065,
 • Документе којима се доказују одговарајуће гаранције објективности и непристрасности те документе да има на располагању оспособљене стручњаке и ресурсе потребне за обављање потврђивања усаглашености са спецификацијом.
 • Тијела за оцјењивање усаглашености из других држава морају доставити доказе на једном од језика у службеној употреби у Босни и Херцеговини да су акредитована и овлаштена за потврђивање усаглашености са спецификацијом производа и писану изјаву да ће сви поступци и вођење документације бити на једном од језика у службеној употреби у Босни и Херцеговини.

Наведени документи достављају се на адресу Агенције у затвореној коверти путем поште. Контакт особа по наведеном јавном позиву је Амела Исић, шеф Одсјека за правне послове (телефон 036/336-950, e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.).

По пријави на јавни позив једног или више тијела за оцјењивање усаглашености која испуњавају услове из члана 42. Правилника, Агенција  ће да припреми и достави Савјету министара БиХ допуну наведене Одлуке.

У присуству бројних високих званица и гостију, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, уз подршку пројекта USAID/Sweden FARMA II, обиљежила је прикладном свечаношћу Међународни дан безбједности хране који је ове године, у складу са Резолуцијом Генералне скупштине УН-а, по први пут обиљежен широм свијета. Свечаност је одржана 7. јуна 2019. године у Градској вијећници у Мостару. У првом дијелу програма представницима надлежних домаћих и међународних институција и удружења обратили су се:

 • Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине,
 • Мирко Шаровић, замјеник предсједавајућег Савјета министара Босне и Херцеговине и министар спољне трговине и економских односа БиХ,
 • Питер Дафи (Peter Duffy), шеф Мисије USAID у БиХ,
 • Златан Вујановић, министар трговине у Влади Федерације БиХ,
 • Мирослав Бојић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске,
 • Маја Дошеновић, програм менаџер Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, истакнуо је у свом обраћању да безбједност хране има директан утицај на здравље потрошача, економски развој, пољопривреду, обезбјеђење довољних количина хране, приступ тржишту, туризам, биодиверзитет и одрживи развој. Директор Агенције је, између осталог, рекао да је безбједност хране заједничка одговорност државе, научно-истраживачких институција, стручних организација, субјеката у пословању са храном и самих потрошача. У складу са поруком првог Међународног дана безбједности хране, нагласио је да сви имају обавезу да дају свој допринос у очувању безбједности хране.

sdshs2

У другом дијелу програма одржана је промоција монографије „Генетички модификовани организми – стање и перспективе“ чији је издавач Агенција за безбједност хране БиХ. Присутнима су се обратили рецензенти монографије академик проф.др. Ново Пржуљ и проф. др Касим Бајровић, мр.сци Драган Брењо, замјеник директора Агенције за безбједност хране БиХ и проф. др Војислав Тркуља, предсједник Савјета за ГМО и коаутор монографије.

sdsh22

sdsh3

У музичком дијелу програма наступили су Бруно Вугер, Роберт Сиврић и Иван Звонимир Стејскал, студенти коморне музике Студија музичке умјетности Факултета природословно-математичких и одгојних наука Свеучилишта у Мостару.

39. састанак Мреже контакт тачака Европске агенције за безбједност хране (EFSA) на којем су представници 28 земаља чланица Европске уније и шест претприступних земаља, укључујући Босну и Херцеговину, размијенили информације о тренутним активностима и изазовима у области безбједности хране у ЕУ одржан је 22. и 23. маја 2019. године у Сарајеву. То је први пут да је састанак Мреже одржан у земљи која није чланица Европске уније.

„Веома смо поносни што нам је указано повјерење да будемо домаћин Мреже која представља повезницу између EFSA-e, националних институција надлежних за безбједност хране у ЕУ и осталих учесника у систему безбједности хране,“ изјавио је др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.

У обраћању учесницима састанка директор Хајрић је истакнуо да је за Босну и Херцеговину, као и за остале земље Западног Балкана, веома значајно да буде укључена у активности институција ЕУ, јер само заједничким радом може да се одговори на глобалне изазове међу којима је заштита здравља потрошача од ризика поријеклом из хране

efsa sarajevo

У оквиру састанка Мреже контакт тачака EFSA-e одржана је B2B радионица на којој су представљени програми и пројекти из претприступних фондова ЕУ и размијењене информације о актуелним ЕУ програмима и пројектима који су на располагању институцијама надлежним за безбједност хране.

efsa sa 3

Викторија Виљамар (Victoria Villamar), шефица Одјељења за међународну сарадњу EFSA-e, изјавила је да ова институција жели да буде посредник у остваривању сарадње. “Ова радионица у Сарајеву која је окупила представнике претприступних земаља и њихове колеге из институција надлежних за безбједност хране у земљама ЕУ представља јединствену прилику за размјену знања и унапрјеђење безбједности хране, укључујући кориштење фондова за научна истраживања која су неопходна да би се очувала безбједност хране. Радионица је била успјешна и сигурна сам да ће ускоро услиједити нове сличне иницијативе,” закључила је Виљамар.

По први пут од 2008. године када је успостављена Мрежа контакт тачака Европске агенције за безбједност хране (EFSA Focal Point Network), редовни састанак ове мреже бит ће одржан у земљи која није чланица ЕУ, а та част припала је Босни и Херцеговини. 39. састанак Мреже контакт тачака која има веома значајну улогу у повезивању EFSA-е, надлежних институција и осталих учесника у систему безбједности хране бит ће одржан 22. и 23. маја 2019. године у Сарајеву.

Мрежа се састоји од чланова из 28 земаља чланица ЕУ, Норвешке и Исланда те посматрача из Швајцарске, држава кандидата и потенцијалних кандидата за приступање ЕУ.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у својству контакт тачке EFSA-e за Босну и Херцеговину, пружа подршку организацији 39. састанка Мреже контакт точака и Б2Б радионице која се одржава уочи састанка с циљем повезивања институција, размјене знања из области безбједности хране те промоције програма и пројеката из фондова ЕУ.

На позив Свјетске трговинске организације (WTO), Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) и Свјетске здравствене организације (WHO), др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине присуствовао је "Интернационалном форуму о безбједности хране и трговини" који је одржан у Женеви 23. и 24. априла 2019. године. Представници институција из сектора пољопривреде, здравства и трговине разматрали су трговинске аспекте безбједности хране у свјетлу изазова које доноси дигитализација и убрзани технолошки развој система. Форуму су, између осталих, присуствовали Жозе Грациано да Силва (José Graziano da Silva), генерални директор FAO, Роберто Азеведо (Roberto Azevêdo), генерални директор WTO и Тедрос Адханом Гебрејесус (Tedros Adhanom Ghebreyesus), генерални директор WHO, а обухваћене су три тематске сесије:

 • Дигитализација и њезин утјецај на безбједност хране и трговину;
 • Омогућавање синергије између безбједности хране и олакшавања трговине и
 • Промоција хармонизације легислативе о безбједности хране у периоду промјена и иновација.

У фокусу скупа био је утицај дигиталних иновација на безбједност хране, а посебна пажња посвећена је разматрању модалитета за учешће земаља са ниским дохотком у глобалним трговинским системима. Такође је разматран значај координисаног рада на унапрјеђењу безбједности хране и олакшавању трговине те је с тим у вези наглашена кључна улога Кодекс стандарда у хармонизацији регулаторног оквира за безбједност хране. Сви говорници истакнули су значај партнерства и заједничког рада на државном и интернационалном нивоу.

С циљем разматрања захтјева и процедура за лабораторије за контролу хране у складу са легислативом ЕУ из области службених контрола хране и акредитације те релевантним интернационалним стандардима за рад лабораторија (EN ISO/IEC 17025:2017), у периоду од 15.-19. априла 2019. године, у Сарајеву и Бања Луци је одржана TAIEX експертска мисија „Успостављање стратегије за лабораторијско испитивање узорака и подршка за akreditovanje metoda”. Primjena legislative i internacionalnih standarda u radu laboratorija omogućava odgovarajuću bezbjednost i kvalitet hrane i ima značajan uticaj na zaštitu prava potrošača.

У првом дијелу експертске мисије, др. Мира Кос Скубиц, експерт Европске комисије, заједно са представницима надлежних институција и лабораторија из Босне и Херцеговине анализирала је тренутно стање лабораторија у Босни и Херцеговини у погледу сертификације, овлашћивања, акредитације и оспособљености лабораторијског особља. Такође је разматрана имплементација стандарда EN ISO/IEC 17025:2017 који се односи на опште захтјеве за компетентност испитних и калибрационих лабораторија.

У другом дијелу експертске мисије извршена је посјета лабораторијама Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву и Института за јавно здравство Републике Српске у Бања Луци те је том приликом разговарано о организацији и опремљености лабораторија, методама анализа и категоријама хране које су предмет анализа.

У „Службеном гласнику БиХ“, број 21/19 од 21. марта 2019. године објављен је Правилник о измјенама и допунама Правилника о максималном нивоу резидуа пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла. Правилник је донесен на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Управе Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља на 164. сједници Савјета министара Босне и Херцеговине одржаној 22. јануара 2019. године.

Правилник прописује максимално дозвољене количине резидуа пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла које се усклађују са максималним вриједностима прописаним у Европској унији. Циљ овог прописа је осигурати висок ниво заштите потрошача у складу с општим принципима прописаним Законом о храни („Службени гласник БиХ“, број 50/04) те омогућити субјектима у пословању са храном једнаке увјете на тржишту.

Правилник је доступан на сљедећем линку.

Календар саопштења

« June 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

ZOP ZOGP GTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba