уторак, 15. октобар 2019.

Делегација Агенције за безбједност хране Републике Азербејџан боравила је 9. и 10. октобра 2019. године у службеној посјети Босни и Херцеговини како би се упознала са организацијом и радом надлежних институција у систему безбједности хране у нашој земљи.

Под предсједавањем др.сци. Џемила Хајрића, директора Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, у Сарајеву је одржан пленарни састанак којем су, осим представника делегације из Азербејџана, присуствовали и представници Министарства спољне трговине и економских односе Босне и Херцеговине, Канцеларије за ветеринарство БиХ и Управе БиХ за заштиту здравља биља.

На састанку су размијењене информације о надлежностима и тренутним активностима у систему безбједности хране у обе земље те о процедурама контроле увоза и извоза хране. С циљем размјене искустава и најбољих пракси разговарано је о унапрјеђењу сарадње двију земаља у области пољопривреде, безбједности хране, ветеринарства и заштите здравља биља.

У склопу посјете Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине, представници Агенције за безбједност хране Републике Азербејџан упознати су са надлежностима и активностима ове институције, посебно у дијелу који се односи на усклађивање прописа у Босни и Херцеговини са легислативом ЕУ, процјену ризика и јачање капацитета надлежних институција и субјеката у пословању са храном за имплементацију прописа о храни.

posjeta AFSA2

posjeta AFSA3

Представници Агенције за безбједност хране Републике Азербејџан посјетили су, такође, Завод за хигијенски надзор намирница и заштиту животне средине Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву и Федерални агромедитерански завод у Мостару, гдје су упознати са организацијом и радом лабораторија за анализу хране које дјелују у оквиру ових институција.

У склопу пројекта „Унапрјеђење система безбједности хране у БиХ“, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине у сарадњи са Чешком развојном агенцијом, организовала је радионице под називом „Декларисање производа од меса и млијека, нутритивне вриједности и прехрамбени адитиви“ на којима је учествовало 75 представника надлежних институција у Босни и Херцеговини и субјеката у пословању са храном. Радионице су одржане у периоду од 3. – 7. октобра 2019. године у Сарајеву, Мостару и Лакташима.

Кроз презентације Јана Росмуса (Чешка развојна агенција) и Ленке Седлацков, (Државни ветеринарски институт, Праг), учесници радионице упознати су са легислативом и праксом Европске уније у сљедећим областима:

 • Адитиви у храни - легислатива и практични примјери;
 • Декларисање хране- легислатива и практични примјери;
 • Анализа адитива у храни и
 • Нутритивна вриједност и калкулације нутритивне вриједности хране.

Radionica Sa

Radionica Mo

Radionica BL

 

Пројекат „Унапрјеђење система безбједности хране у Босни и Херцеговини“ финансира Чешка развојна агенција. Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, корисник је пројекта у дијелу који се односи на подршку успостављању пилот система за контролу адитива у храни. Пројекат је у потпуности усаглашен са препорукама Европске комисије за област безбједности хране.

У периоду од 3.-5. октобра 2019. године у Сарајеву је одржан 2. Међународни симпозиј санитарног инжењерства, у склопу манифестације ˝International Days of Public and Environmental Health Profession 2019˝. У склопу Симпозија, поред представљања нових радова и достигнућа из области санитарног инжењерства, организоване су активности у циљу промоције и популаризације санитарне професије. Мр.сци. Нијаз Бајрамовић, помоћник директора, учествовао је испред Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, а поред њега још 100 учесника из Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Србије.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине представила се учесницима Међународног сајма халал индустрије “Sarajevo Halal Fair 2019” који је одржан од 26. – 28. септембра 2019. године у Сарајеву.

На сајму се представило 108 излагача из 36 земаља. Међународни сајам халал индустрије повезује представнике државних институција, акредитационих органа и приватних компанија из свих области халал индустрије.

Халал тржиште једно је од најдинамичнијих свјетских тржишта које из године у годину биљежи значајне трендове раста и пружа велике потенцијале за развој. Током три дана трајања СХФ 2019 уприличени су сусрети регионалних произвођача халал производа и пружаоца халал услуга са великим купцима и дистрибутерима из цијелог свијета.

Службеници Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине били су на располагању представницима прехрамбене индустрије и посјетиоцима за све информације о условима пословања и стандардима безбједности хране који се имплементирају у Босни и Херцеговини.

 

SHF2

 

Више информација о Међународном сајму халал индустрије “Sarajevo Halal Fair 2019” можете пронаћи на линку.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине била је партнер 5. конгреса инфектолога и 2. конгреса микробиолога Босне и Херцеговине са међународним учешћем који је одржан од 19.-22. септембра 2019. године у Тузли. Конгрес су организовали Асоцијација инфектолога у Босни и Херцеговини, Удружење микробиолога у Босни и Херцеговини и Универзитетски клинички центар Тузла. На конгресу су учествовали инфектолози, микробиолози, епидемиолози, ветеринари те здравствени професионалци других струка из Босне и Херцеговине.

Програмом конгреса било је обухваћено 120 оралних презентација и 30 постер презентација организованих кроз 18 сесија и 6 радионица из различитих области. Као позвани предавачи, у оквиру радионице о сигурности хране, на конгресу су учествовали представници Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине који су одржали сљедеће презентације:

 • „Безбједност хране у Босни и Херцеговини кроз концепт анализе ризика“ – мр.сци. Драган Брењо, замјеник директора;
 • „Управљање епидемијама које се преносе храном – ЕУ приступ“ – мр.сци. Зехра Гилић, шефица Одсјека за управљање ризицима, хитне случајеве и сљедивост;
 • „Значај прикупљања и обраде података за процјену ризика“ – Драган Томовић, шеф Одсјека за процјену ризика и научне податке.

Предавања о актуелним темама из области микробиологије и инфектологије одржали су експерти из Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Сјеверне Македоније, Словеније, Црне Горе, Турске и Бразила.

У периоду од 3.-7. октобра 2019. године, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са Чешком развојном агенцијом, одржат ће једнодневне радионице на тему “Декларисање производа од меса и млијека, нутритивне вриједности и прехрамбени адитиви“. Радионице су намијењене субјектима у пословању са храном који се баве производњом производа од меса и млијека, а бит ће одржане према сљедећем распореду:

 • 3. октобра 2019. године, Сарајево,
 • 4. октобра 2019. године, Мостар,
 • 7. октобра 2019. године, Лакташи.

Представници субјеката у пословању са храном из наведених сектора производње који су заинтересовани за учешће на радионици могу доставити своје податке (име и презиме, радно мјесто, број телефона, e-mail) Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине путем e-maila Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или факсом на број 036 336 990. Рок за достављање пријава је 25.9.2019. године.

Радионице ће бити организоване у склопу пројекта „Унапрјеђење система безбједности хране у Босни и Херцеговини“ који финансира Чешка развојна агенција. Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, корисник је пројекта у дијелу који се односи на потпору успостављању пилот система за контролу адитива у храни. Пројект је у потпуности усаглашен са препорукама Европске комисије за област безбједности хране.

Најава научних скупова

уторак, 27 август 2019 11:33

12. Научна конференција „Климатске промјене – глобална пријетња ланцу исхране“ (12th Scientific Conference „Climate changes – a global threat for the food chain“) бит ће одржана 25. октобра 2019. године у Софији, Бугарска, а учешће је могуће пријавити до 6. септембра 2019. године путем линка http://www.focalpointbg.com/?event=5.

Партиципација за учешће на конференцији се не плаћа, а остале трошкове сносе учесници конференције или њихове организације. Организатор конференције је контакт тачка Бугарске за EFSA. Детаљније информације можете пронаћи на сљедећем линку.

Прва Научна конференција о добробити животиња у организацији Регионалног центра за добробит животиња („1st RAWC Scientific Conference 2020 "Better science for better animal welfare") бит ће одржана 10. и 11. марта 2020. године у Солуну, Грчка.

Интернационални научници и стручњаци на овој конференцији ће размијенити искуства у циљу промицања науке о добробити животиња у ширем подручју југоисточне Еуропе. Учесници ће добити увид у актуелне регионалне иницијативе за добробит животиња, размотрит ће се веза између добробити животиња и људи и одрживости сточарства, а бит ће представљени и нови начини за праћење и мјерење понашања животиња.

Детаљније информације о конференцији и начину пријаве можете пронаћи на сљедећем линку.

Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) објавила је јавни позив кандидатима заинтересованим за привремени радни ангажман у овој институцији у оквиру EFSA GUEST програма 2019. Јавни позив намијењен је научницима, докторандима и професионалцима који желе да подијеле своје стручно знање у областима рада EFSA-e и онима који су заинтересовани за специфичне пројекте у научним подручјима у дјелокругу рада EFSA-е. Ријеч је о бесплатном програму за који EFSA не сноси финансијске трошкове, осим оних који се односе на вршење послова за вријеме привременог рада.

Трајање привременог рада одређује се након спроведене процедуре јавног позива, зависно о томе да ли се радни ангажман реализује у континуитету или са паузама, али не може бити дуже од:

 • 12 мјесеци за кандидате из јавног сектора и међународних организација,
 • шест мјесеци за докторанде.

Кандидати из земаља изван ЕУ морају да добију одговарајућу визу. Рок за подношење пријава на јавни позив је 31. децембра 2019. године, а детаљне информације о условима које кандидати морају испуњавати и начину пријаве можете да погледате на сљедећем линку.

EFSA: Научно мишљење о фосфатима

понедељак, 22 јул 2019 11:16

Према наводима из Научног мишљења Европске агенције за безбједност хране (EFSA) објављеног поводом реевалуације фосфорне киселине, фосфата, -ди, -три и полифосфата (E 338–341, E 343, E 450–452) као прехрамбених адитива, процијењени укупни унос фосфата путем хране може прећи безбједни ниво. EFSA препоручује увођење максимално допуштеног нивоа како би се редуцирао садржај фосфата као адитива у додацима исхрани, с обзиром да особе које их редовно користе могу бити изложене ризику.

Фосфати су есенцијални нутријенти који су природно присутни у људском организму и важан су дио наше исхране. Група твари које се заједнички називају фосфати одобрени су за кориштење као прехрамбени адитиви у Европској унији. Додају се великом броју намирница због њихове технолошке функције (нпр. емулгатори, антиоксиданси). Неки од њих могу се користити и у храни за дојенчад и малу дјецу.

Др Урсула Гундерт-Реми (Ursula Gundert-Remy), предсједавајућа Радне групе за фосфате при EFSA-и изјавила је како је извршена поновна процјена безбједности фосфата те је по први пут за ову групу адитива одређен прихватљиви дневни унос (Acceptable Daily Intake, ADI) од 40 милиграма по килограму физичке тежине (mg/kg bw) дневно. Објаснила је да су фосфати као нутријенти веома значајни за нашу исхрану те је стога приликом одређивања ADI узет у обзир вјероватни унос фосфора из различитих извора, укључујући природне изворе и прехрамбене адитиве.

Овај ADI кореспондира уносу 2,8 грама фосфора дневно за просјечно одраслo лице физичке тежине 70 килограма.

Др Магед Јунес (Maged Yоunes), предсједавајући EFSA Панела за адитиве и ароме нагласио је да наведени ADI није примјењив за лица са умјерено и озбиљно смањеном функцијом бубрега, која се сматрају рањивом групом популације. Овај закључак заснован је на препознатом ефекту високог уноса фосфата на бубреге.

Изложеност је израчуната за укупан унос фосфора из свих извора исхране и није ограничена на нивое у прехрамбеним адитивима које су пријавили произвођачи. Према процјенама експерата, прехрамбени адитиви судјелују са 6-30% у укупном просјеку уноса фосфора.

Научно мишљење о реевалуацији фосфорне киселине, -ди, -три и полифосфата (E 338–341, E 343, E 450–452) као прехрамбених адитива и безбједности предложеног продужења њихове употребе доступно је на сљедећем линку:

https://efsa.оnlinelibrary.wiley.cоm/dоi/epdf/10.2903/j.efsa.2019.5674

У складу са одредбама Правилника о храни за посебне прехрамбене потребе („Службени гласник БиХ“, број 72/11), Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине припремила је и објавила на званичном веб сајту Регистар хране за посебне прехрамбене потребе која је стављена на тржиште Босне и Херцеговине.

Регистар тренутно садржи основне податке о 63 производа који се налазе на тржишту Босне и Херцеговине, а спадају у једну од категорија хране за посебне прехрамбене потребе.

Храна за посебне прехрамбене потребе је храна која се, захваљујући свом посебном саставу или посебном начину производње, јасно разликује од прехрамбених производа намијењених за уобичајену употребу који су подобни за њихове прехрамбене сврхе и који су рекламирани на такав начин да укажу на такву подобност.

У храну за посебне прехрамбене потребе, у складу са одредбама Правилника о храни за посебне прехрамбене потребе, спадају:

 • формуле за дојенчад и формуле након дојења,
 • прерађена храна на бази житарица и дјечја храна за дојенчад и малу дјецу,
 • храна намијењена за употребу у енергетски ограниченим дијетама за смањење тјелесне тежине,
 • храна намијењена лицима са сметњама у метаболизму угљених хидрата (дијабетес),
 • храна намијењена за стања повећаних тјелесних активности, посебно за спортисте,
 • дијетална храна за посебне медицинске потребе,
 • храна прикладна за посебне прехрамбене потребе која не припада напријед наведеним категоријама.

У складу са чланом 15. Правилника о храни за посебне прехрамбене потребе, ако се након детаљне процјене утврди да храна за посебне прехрамбене потребе која не припада нити једној групи наведеној у члану 4. овог правилника или да угрожава здравље људи, а налази се у слободном промету у Босни и Херцеговини, Агенција у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине може привремено обуставити или ограничити стављање на тржиште такве хране на подручју Босне и Херцеговине.

Календар саопштења

« October 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

ZOP ZOGP GTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba