субота, 16. новембар 2019.

Делегација Агенције за безбједност хране Републике Азербејџан боравила је 9. и 10. октобра 2019. године у званичној посјети Босни и Херцеговини како би се упознала са организацијом и радом надлежних институција у систему безбједности хране у нашој земљи.

Под предсједавањем др.сци. Џемила Хајрића, директора Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, у Сарајеву је одржан пленарни састанак којем су, осим представника делегације из Азербејџана, присуствовали и представници Министарства спољне трговине и економских односе Босне и Херцеговине, Канцеларије за ветеринарство БиХ и Управе БиХ за заштиту здравља биља.

На састанку су размијењене информације о надлежностима и тренутним активностима у систему безбједности хране у обе земље те о процедурама контроле увоза и извоза хране. С циљем размјене искустава и најбољих пракси разговарано је о унапрјеђењу сарадње двију земаља у области пољопривреде, безбједности хране, ветеринарства и заштите здравља биља.

У склопу посјете Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине, представници Агенције за безбједност хране Републике Азербејџан упознати су са надлежностима и активностима ове институције, посебно у дијелу који се односи на усклађивање прописа у Босни и Херцеговини са легислативом ЕУ, процјену ризика и јачање капацитета надлежних институција и субјеката у пословању са храном за имплементацију прописа о храни.

posjeta AFSA2

posjeta AFSA3

Представници Агенције за безбједност хране Републике Азербејџан посјетили су, такође, Завод за хигијенски надзор намирница и заштиту животне средине Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву и Федерални агромедитерански завод у Мостару, гдје су упознати са организацијом и радом лабораторија за анализу хране које дјелују у оквиру ових институција.

Published in Новости

У склопу пројекта „Унапрјеђење система безбједности хране у БиХ“, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине у сарадњи са Чешком развојном агенцијом, организовала је радионице под називом „Декларисање производа од меса и млијека, нутритивне вриједности и прехрамбени адитиви“ на којима је учествовало 75 представника надлежних институција у Босни и Херцеговини и субјеката у пословању са храном. Радионице су одржане у периоду од 3. – 7. октобра 2019. године у Сарајеву, Мостару и Лакташима.

Кроз презентације Јана Росмуса (Чешка развојна агенција) и Ленке Седлацков, (Државни ветеринарски институт, Праг), учесници радионице упознати су са легислативом и праксом Европске уније у сљедећим областима:

  • Адитиви у храни - легислатива и практични примјери;
  • Декларисање хране- легислатива и практични примјери;
  • Анализа адитива у храни и
  • Нутритивна вриједност и калкулације нутритивне вриједности хране.

Radionica Sa

Radionica Mo

Radionica BL

 

Пројекат „Унапрјеђење система безбједности хране у Босни и Херцеговини“ финансира Чешка развојна агенција. Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, корисник је пројекта у дијелу који се односи на подршку успостављању пилот система за контролу адитива у храни. Пројекат је у потпуности усаглашен са препорукама Европске комисије за област безбједности хране.

Published in Новости

У периоду од 3.-5. октобра 2019. године у Сарајеву је одржан 2. Међународни симпозиј санитарног инжењерства, у склопу манифестације ˝International Days of Public and Environmental Health Profession 2019˝. У склопу Симпозија, поред представљања нових радова и достигнућа из области санитарног инжењерства, организоване су активности у циљу промоције и популаризације санитарне професије. Мр.сци. Нијаз Бајрамовић, помоћник директора, учествовао је испред Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, а поред њега још 100 учесника из Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Србије.

Published in Новости

Календар саопштења

« October 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

ZOP ZOGP GTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba