четвртак, 12. децембар 2019.

Трихинелоза – Како спријечити ово паразитно обољење

Трихинелоза је паразитарна болест од које оболијевају сисавци, па тако и човјек.Болест не узрокује бактерија или вирус већ црволики паразит Trichinella spiralis. Као личинка паразит живи унутар мишићних ћелија, а као одрасли облик у цријеву. За разлику од осталих паразита у цријеву свиња, трихинела је склупчана унутар мишићне ћелије и због тога потпуно невидљива голим оком. Паразит се може уочити само прегледом меса трихинелоскопом или микроскопом.

Како и зашто човјек оболи?

Личинка се налази у мишићима дивљих (свиња, медвјед, јазавац, пацов, миш) и домаћих (свиња, пас, мачка) животиња. У природи личинка кружи у ланцу исхране „штакор – свиња – човјек“. Свиња се зарази када поједе зараженог штакора, а човјек када поједе недовољно кухано или печено месо или производе од меса сушених на диму, животиња заражених личинкама трихинеле.

Болест, симптоми, шта чинити?

Овисно о здравственом стању и количини унијетог меса, болест наступа 2-7 дана након конзумације. Први знакови су прољев, повишена температура, слабост, а тек касније отеклине капака и лица, крварење под ноктима, осип и снажни болови у мишићима. Уколико се појаве овакви знаци хитно се обратите лијечнику који ће подузети све потребне мјере како би се приступило лијечењу. Сачувати сву количину “зараженог” меса, те затражити услугу прегледа меса како би се потврдила присутност паразита.

trihineloza

Посљедице и лијечење?

Ова начелно тешка болест у већини случајева успјешно се лијечи, иако не треба занемарити могуће срчане сметње узроковане проласком паразита кроз срце. Не постоји адекватно лијечење у тренутку када личинке продру у мишиће. Учесталим чишћењем настоји се избацити паразите из цријева. У цријевној фази болести примјењују се антипаразитарни лијекови. Аналгетици могу ублажити мишићну бол. Кортикостероиди се дају животно угроженим, нпр. болесницима с миокардитисом, мада је доста корисно удружити га и са горе наведеним антипаразитским лијековима ради могућих нуспојава алергијског карактера. Осим тога кортизонски лијекови могу знатно ублажити симтоме болести у акутној фази (антиупални учинак).

Најтеже компликације долазе од стране срца уколико паразит продре у срчани мишић (изазива miokarditis), а манифестирају се у виду поремећаја срчаног ритма, те мањим или већим степеном срчаног затајења. Осим тога, као компликације, могу се јавити упала плућа, мозга, бубрега те нервни поремећаји.

Превенција !!!

Домаће животиње, узгајане за потребе људске прехране, углавном се могу сматрати безбједнима уколико су узгајане у затвореним просторима, но ваља бити на опрезу када се конзумира месо животиња свеједа, узгајаних на отвореним просторима без контролиране прехране, те дивљих животиња (месоједа), јер често могу бити резервоари паразита.

Веома је важно:

1.         Придржавати се начела безбједне прехране што подразумјева конзумирање само претходно прегледаног меса.

2.         Избјегавати набавку меса и сухомеснатих производа без документације којом се потврђује да у месу нема паразита.

3.         Уколико  не постоји потврда о исправности сухомеснатих производа или свјежег меса, ваља се савјетовати с ветеринарском службом, те затражити преглед меса.

4.         Код појаве првих знакова болести, након конзумирања “сумњивог” меса, обратите се хитно лијечнику.

Свињетину и месо дивљих животиња треба добро испећи или скухати. Смрзавање меса 3 до 4 седмице на температури од -15°Ц ће убити цисте паразита, иако постоје серотипови паразита који подносе и  ниске температуре.

Календар саопштења

« December 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

ZOP ZOGP GTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba