четвртак, 12. децембар 2019.

Бруцелоза – Како спријечити ово обољење

Бруцелоза је заразна болест домаћих животиња која може прећи и на људе који долазе у контакт са зараженим животињама.

Изазивач је бактерија из рода Brucellae при чему свих њени шест генотипова инфицира различите врсте животиња, које су углавном преносиоци болести и веома ријетко оболијевају. Зараза на људе долази директним контактом живом животињом или конзумирањем животињских производа (термички необрађени месни и млијечни производи). Болест је неспецифична и уколико се не открије и не лијечи на вријеме, може довести до тјелесне инвалидности.

Извор инфекције

Од бруцелозе најчешће оболијевају говеда (Б abortus), овце и козе (Б melitensis), свиње (Б suis) и пси (Б. canis) док је код људи најчешћа инфекција са Б melitensis. Болест се међу животињама шири тијелесним контактом, удисањем прашине у којој су присутне бруцеле, те приликом парења. Бруцела се у великим количинама налази у животињским излучевинама, у ткиву животињских органа за размножавање и у побаченим фетусима обољелих женки. Инфициране животиње могу мјесецима и годинама излучивати узрочнике преко млијека и других екскрета. Најчешћи извори болести за људе су контакти са побаченим материјалом заражених животиња преко слузница, коњунктива и озлијеђене коже као и исхраном недовољно куханих млијечних и месних производа. Пријенос бруцелозе са човјека на човјека је веома риједак, а болест се може пренијети сексуалним путем, трансплантацијом коштане сржи, трансфузијом крви и са мајке на дојенче.

Болести и симптоми

Особе изложене високом ризику заразе бруцелозом су: пољопривредници, сточари, радници у клаоницама и хладњачама, ветринари и њихови помоћници. Знаци  обољења су висока тјелесна температура која пролази и поново се враћа, болови у мишићима, нагло мршављење, главобоља и појачано знојење. Након мјесец дана, поред високе температуре и знојења јавља се болни оток великих зглобова (кољено, кук, раме), болни оток и црвенило тестиса, кашаљ и пробадање у прсима. Кључ за постављање дијагнозе је у открићу могућег додира са зараженим животињама, податак о конзумирању некуханог млијека и млијечних производа, конзумирању недовољно термички обрађеног меса, те рад и боравак на њивама и у просторијама у којима су боравиле заражене животиње.

Уколико је лијечење започело на вријеме, обољење не оставља трајне посљедице по организам. Некомплициран облик болести лијечи  се антибиотицима а третман траје 6-8 седмица.

Превенција

Контрола бруцелозе може се вршити тестирањем животиња и уклањањем позитивних реактора из стада. Заражена коза  након побачаја или нормалног порода још два до три мјесеца вагиналним исцјетком излучује узрочника, док је период код оваца краћи и обично траје 2-3 седмице. Због тога је неопходно побачени матријал уклонити и спалити, а сва мјеста која су била изложена зараженим животињама или контаминираним побаченим матријалима неопходно је темељито очистити и дезинфицирати.

Чишћење прибора и опреме (ветеринара, љекара) врши се сухом топлотом, 160-170°C најмање 1 сат. Отопине се могу деконтаминирати кухањем кроз 10 минута. Инактивација узрочника у течном стајњаку успјешно се може провести за 2 до 4 седмице примјеном ксилена (1мл/литар) калциум цианамида (20 кг/м3). У многим земљама у контроли инфекције изазване са Б. melitensis успјешно се користе живе ослабљене Рев 1 вакцине.

Календар саопштења

« December 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

ZOP ZOGP GTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba