уторак, 20. фебруар 2018.

Новости

Препоруке за спрјечавање тровања храном

Чување на неодговарајућим температурама један је од главних разлога за појаву болести узрокованих тровањем храном. Охлађена кварљива месна јела, кухано месо, пилетина, као и салате од кромпира и тјестенине треба чувати у одвојеним фрижидерима у којима се налазе кесице с ледом или боце са замрзнутом водом. Хигијена приликом припреме и конзумирања хране те њено правилно чување једини је начин да бисмо били безбједни да је храна здравствено исправна те спријечили појаву болести.

Бактерије се брже развијају и размножавају на неким врстама хране него на неким другим.
Врсте хране које су подложне развоју бактерија су: месо, перад, млијечни производи, јаја, месне прерађевине, рибе и друга морска храна. Ове врсте хране се називају јако осјетљивом храном. Ако се јако осјетљива храна зарази бактеријама које проузрокују тровање и затим се оставе у зони опасне температуре, могу изазвати тровање храном. Бактерије се брзо размножавају кад је температура између 5°C и 60°C. То се зове зона опасне температуре. Водите рачуна да храна буде што краће у зони опасне температуре.

Тровања храном су чешћа љети

Тровање храном је чешће љети а први разлог је тај да што су бактерије присутне свуда у околини, у тлу, зраку, води, као и у тијелу људи и животиња. Ови микроорганизми расту брже за вријеме љетних мјесеци. Већина бактерија које узрокују тровања храном расту брже на температури од 32°C до 43°C. Бактерије за развој требају и влагу, те је њихов раст још израженији када је повећана влажност зрака.

У правим увјетима, штетне бактерије ће се у много већем броју умножити у храни.

Други разлог су људи који подржавају развој болести везаних за тровање храном за вријеме љетних мјесеци. Људи проводе више времена ван својих домова. Кухају вани, одлазе на излете, роштиљају и кампирају. Безбједност коју пружа кухиња, контролирано кухање на правој температури, правилно хлађење хране и прање прибора, обично нису доступни. На срећу, људи се ипак ријетко разболе од тровања храном из разлога што већина има добар имунитет који их штити од штетних бактерија у храни, али и од осталих штетних микроорганизама у околини.
Потрошачи могу себе заштити код куће одговарајућим хлађењем хране и темељитим кухањем кварљиве хране. С обзиром да су тровања храном чешћа љети, потрошачи требају поштовати неколико једноставних корака како би себи осигурали безбједнију храну у топлим мјесецима.

Тровање храном се може спријечити ако се спријечи загађење хране бактеријама, поспреми и рукује храном тако да бактерије не могу расти и размножавати се.

Четири су најважне ствари које треба запамтити везано уз правилну хигијену хране а укратко их зовемо 4 Цс су: чишћење (Cleaning), унакрсна контаминација (Cross contamination), хлађење (Chilling), кухање (Cooking).

ЧИСТОЋА: редовно прати руке и радне површине

cistoca 114x90

Неопране руке су један од главних узрока тровања храном.
•    Прати руке топлом водом и сапуном прије него што дођете у контакт са храном, након кориштења тоалета, мијењања пелена и играња са кућним љубимцима;
•    Када једете ван куће, потражите извор текуће (безбједне) воде за пиће или понесите воду за припремање и чишћење. Добро је припремити и паковања сухих и влажних папирнатих марамица за прање руку и радних површина.

ОДВАЈАЊЕ: унакрсна контаминација

Унакрсна контаминација за вријеме припремања, печења и сервирања хране један је од основних узрока тровања храном. Пажљиво замотајте сирово месо како сокови из меса у преносивом фрижидеру не би дошли у контакт са другом храном. Оперите тањире, прибор за јело и даске за резање меса прије него их поново употријебите за печену храну.

ХЛАЂЕЊЕ: чувати храну на одговарајућим темепературама

hladnjak 120x90

Залихе и остатке хране потребно је чувати у фрижидерима, односно на оним температурама које спречавају пораст колонија бактерија и производњу њихових токсина. Кварљиве намирнице, кухану храну и остатке јела потребно је обавезно спремити у фрижидер чим је прије могуће. Остатак од кухања требало би брзо охладити и тада ставити у фрижидер. То се може учинити на начин да се остатак кухане хране брзо потхлади на неки приступачан начин као што је нпр. хлађење у судоперу пуном хладне воде, или дијељењем остатака хране на више мањих дијелова, потхлађивањем у фрижидеру за дубоко хлађење 10 минута,а затим премјештањем у фрижидер на уобичајену температуру хлађења. Храну је потребно одмрзавати на дну фрижидера, под млазом хладне воде или у микровалној пећници. Прије замрзавања велике количине хране треба је подијелити у више посуда како би се што прије замрзнуле. Важно је увијек погледати декларацију на пакирању и какве режиме чувања хране налаже произвођач.

КУХАЊЕ: кухати на одговарајућим температурама

kuhanje 120x90

Стручњаци за безбједност хране сагласни су с тим да је храна безбједно кухана када је гријана довољно дуго и на довољно високим температурама како би се уништиле све штетне бактерије које могу узроковати тровање храном.
•    Уколико нисте сигурни да је храна довољно печена можете користити термометар. Храна је готова за јело ако су сокови у месу бистри, тј. нису ружичасти. Месо печено на роштиљу се обично прије испече извана.
•    На излету тежити да се месо испече до краја. Дјеломично кухање хране омогућава бактеријама да преживе и да се размноже до те мјере да их накнадно кухање више не може уништити.

 

 

Календар саопштења

« February 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

OO OGP OTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba