уторак, 15. октобар 2019.

У присуству високих званица, представника Савјета за ГМО, Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, надлежних институција Републике Српске и академске заједнице, у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске у Бања Луци је 4. јула 2019. године одржана промоција монографије „Генетички модификовани организми – стање и перспективе“.

О доприносу монографије широј друштвеној дискусији о кључним научним и етичким питањима коришћења биотехнологије говорили су рецензенти академик проф.др Ново Пржуљ и проф.др Фарук Чакловица. Академик Пржуљ истакнуо је да су аутори монографије читаоцу, био он присталица или противник коришћења достигнућа биотехнологије и ГМО, на свеобухватан, информативан и разумљив начин указали на тренутно стање у биотехнологији и ГМО, методе процјене ризика и биосигурности које се спроводе прије стављања на тржиште ГМО и хране која је произведена од њих, легислативу која прати увођење ГМО те су информисали читаоца о будућим трендовима развоја ГМО.

promocija bl2

У име Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, као издавача монографије, присутнима се обратио мр Драган Брењо, замјеник директора, који је говорио о низу заједничких активности Агенције, Савјета за ГМО и надлежних органа ентитета и Брчко дистрикта БиХ чији је циљ обезбјеђење високог нивоа заштите живота и здравља људи, здравља и добробити животиња, околиша и интереса потрошача с обзиром на ГМО и производе од ГМО уз истовремено функционисање тржишта Босне и Херцеговине.

У својству коаутора монографије, учесницима скупа обратио се проф. др Војислав Тркуља, који је упознао присутне са структуром и садржајем монографије те представио ауторе монографије.

Монографија „Генетички модификовани организми – стање и перспективе“ објављена је 2018. године у наклади Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, а њезини аутори су:

  • Проф.др Војислав Тркуља – ЈУ Пољопривредни институт Републике Српске, Бања Лука;
  • Проф. др Далибор Баллиан – Шумарски факултет Универзитета у Сарајеву;
  • Проф. др Стојко Видовић – Медицински факултет Универзитета у Бања Луци;
  • Проф. др Рифет Терзић – Природно- математички факултет Универзитета у Тузли;
  • Проф. др Иван Остојић – Агрономски и прехрамбено технолошки факултет Свеучилишта у Мостару;
  • Проф. др Фарук Чакловица –Ветеринарски факултет Универзитета у Сарајеву;
  • Проф. др Ахмед Џубур – Агромедитерански факултет Универзитета „Џемал Биједић“ Мостар;
  • Др Џемил Хајрић – Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине;
  • Проф. др Горан Перковић – Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља;
Published in Новости

72. састанак Савјетодавног форума Европске агенције за безбједност хране (EFSA) одржан је 3. и 4. јула 2019. године у Рејкјавику, Исланд, а у име Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине на састанку је учествовао др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције.

На састанку су разматране припремне активности за имплементацију нове Уредбе о транспарентности и одрживости процјене ризика у прехрамбеном ланцу којом је допуњена Уредба (ЕЗ) 178/2002 Европског парламента и Савјета. Циљ ових допуна регулаторног оквира ЕУ је повећавање транспарентности процјене ризика у прехрамбеном ланцу, унапређење објективности и независности студија које користи EFSA те ревизија начина управљања овом институцијом са циљем обезбјеђења њезине одрживости.

Учесници састанка Савјетодавног форума упознати су са будућим активностима на имплементацији истраживања прехрамбених навика становништва ЕУ (EU MENU). У оквиру ове тачке дневног реда директор Хајрић информисао је присутне о активностима које се спроводе на реализацији истраживања прехрамбених навика становништва у Босни и Херцеговини сходно EU MENU методологији. Овом приликом захвалио је представницима EFSA-e на подршци имплементацији наведеног истраживања у склопу пројекта „Подршка националним истраживањима прехрамбених навика сходно EU MENU методологији“.

На састанку су презентоване нове информације о хармонизацији прикупљања података о хемијским контаминантима, сарадњи са Европском агенцијом за хемикалије (ECHA) и новом циклусу програма EU FORA за период од 2019 -2021. године.

Савјетодавни форум EFSA-e састоји се од руководиоца агенција и институција за безбједност хране свих земаља чланица ЕУ и земаља чланица EFTA-e, а на састанцима учествују и представници надлежних институција претприступних земаља.

72AF2

Published in Новости

Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Бернард Урл, извршни директор Европске агенције за безбједност хране (EFSA) разговарали су, у склопу 72. sastanka Savjetodavnog foruma EFSA-e који је одржан у Рејкјавику, Исланд, о кључним аспектима реализације Уговора у припремним мјерама за учешће корисница Инструмента претприступне помоћи (IPA) у активностима EFSA-e у периоду од 2019.-2021. године.

Циљ активности предвиђених уговором је припрема земаља корисница претприступне помоћи Европске комисије, међу којима је Босна и Херцеговина, за унапрјеђење разумијевања политика ЕУ у области безбједности хране. Увид у начин на који EFSA функционише, укључујући размјену научних и стручних информација, помоћи ће земљама корисницама у имплементацији модела анализе ризика, који је дефинисан Уредбом (ЕЗ) 178/2002 Европског парламента и Савјета.

Кроз реализацију пројектних активности предвиђено је поступно повећавање учешћа земаља корисница претприступне помоћи ЕК у активностима EFSA-e и њезиних научних мрежа, као и у процесу извјештавања EFSA-e, што би требало допринијети изградњи институционалних капацитета за процјену ризика у претприступним земљама.

Published in Новости

Календар саопштења

« July 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

ZOP ZOGP GTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba