уторак, 19. март 2019.

Како би се пружила подршка субјектима у пословању са храном и надлежним институцијама ентитета и Брчко дистрикта БиХ, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је организовала обуке под називом „Теоријски и практични тренинг за субјекте у пословању са храном о имплементацији кључних одредби Правилника о пружању обавијести потрошачима о храни („Службени гласник БиХ“, број 68/13), са специфичним освртом на израчунавање нутритивних вриједности“. Учесницима обука пружена је техничка помоћ по питању означавања, оглашавања и презентације хране, и то кроз презентације под сљедећим насловима:

  • Представљање података о саставу хране, доступне базе података и њихова примјена (нутритивна декларација) – др.сци Дарја Соколић, начелница Одјељења за управљање подацима и исхрану, Хрватска агенција за храну;
  • Представљање нутритивне таблице на основу Уредбе (ЕУ) бр. 1169/2011 – проф.др.сци Даниела Чачић Кењерић, Прехрамбено-технолошки факултет Осијек;
  • Практично представљање алата за израчунавање елемената нутритивне декларације (енергетске вриједности и количине храњивих твари) - проф.др.сци Даниела Чачић Кењерић, Прехрамбено-технолошки факултет Осијек;
  • Практични примјери примјене Водича за израчунавање енергетске вриједности храњивих твари - проф.др.сци Даниела Чачић Кењерић, Прехрамбено-технолошки факултет Осијек и
  • Акриламид у храни – ризици и препоруке – мр.сци Зехра Гилић, шеф Одсјека за патогене микроорганизме, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине.

Обуке су одржане 27. фебруара 2018. године у Мостару и 2. марта 2018. године у Бања Луци у оквиру пројекта USAID/Sweden FARMA II, а у њихову организацију биле су укључене Привредна комора Федерације БиХ и Привредна комора Републике Српске.

 

Farma edu2

Farma edu3

Farma edu4

Farma edu5

Farma edu6

Published in Новости

Бактерије изолиране код људи и животиња настављају показивати резистентност према антибиотицима, закључак је извјештаја Европске агенције за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) објављеног 27. фебруара 2018. године. Антимикробна резистентност је овим извјештајем потврђена као једна од главних пријетњи у области јавног здравства с обзиром да умањује ефикасност појединих опција лијечења.

Вyтенис Андриукаитис, комесар Европске комисије за здравље и безбједност хране потврдио је своју опредијељеност за суочавање са изазовима које носи антимикробна резистентност. „Нивои антимикробне резистентности још увијек се разликују од једне до друге земље ЕУ. Важно је да сви заједно обновимо нашу опредијељеност за суочавање са антимикробном резистентношћу кроз фокусирање на кључне сегменте Акционог плана ЕУ за борбу против антимикробне резистентности „One Health“.

Према подацима из 2016. године забиљежена је резистентност код перади на карбапенеме, који нису одобрени за употребу у лијечењу животиња те висок ниво резистентности ESBL- продуцирајуће Salmonella Kentucky на ципрофлоксацин код људи која је по први пут пријављена у четири земље.

Marta Hugas, šefica Odjeljenja za biološke opasnosti i kontaminante (EFSA) упозорила је да је алармантно откриће резистентности на карбапенеме код перади те метицилин резистентне Staphylococcus aureus на линезолид код свиња с обзиром да се ови антибиотици користе за лијечење озбиљних инфекција код људи. Стога је нагласила да је веома значајно да управитељи ризика узму у разматрање ове податке.

Представници ECDC-a изразили су забринутост што бактерије Salmonella i Campylobacter код људи показују висок ниво антимикробне резистентности. Позвали су на наставак истраживања како би се утврдио узрок и превенирало ширење високо резистентних сојева као што је ESBL- продуцирајућа Salmonella Kentucky.

Збирни извјештај ЕУ о антимикробној резистентности у зоонотским бактеријама и бактеријама индикаторима код људи, животиња и у храни за 2016. годину можете прочитати овдје.

Published in EFSA

Календар саопштења

« March 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

ZOP ZOGP GTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba