недеља, 19. мај 2019.

Уз подршку пројекта USAID/Sweden FARMA II, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине припремила је и објавила Смјернице за интерпретацију резултата испитивања квалитета меда.

Смјернице представљају допринос Агенције унапређењу квалитета меда у Босни и Херцеговини, а њиховој изради претходило је више активности међу којима издвајамо израду и ажурирање прописа о квалитету меда и методама за контролу меда те имплементацију Мониторинга квалитета меда на тржишту БиХ за 2017. годину.

Квалитетна интерпретација добивених резултата мониторинга дат ће бољи увид у право стање на тржишту меда. Предуслов за то је добра сарадња и одговарајућа спрега између инспекцијских органа (провођење редовног надзора на и око пчелињака, као и у малопродаји), лабораторија (едукације, увођење нових метода) и Агенције која у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине доноси планове праћења – мониторинга хране.

Смјернице за интерпретацију резултата испитивања квалитета меда у поглављу „Интерпретација резултата испитивања квалитета меда“ обрађују кључне параметре за органолептичка и физичко-хемијска испитивања квалитета меда. Такође садрже листу законских прописа релевантних за њихову примјену те информације о узорковању меда и аналитичким методама за испитивање узорака.

Праћење квалитета меда важан је алат за заштиту и уређивање тржишта меда у Босни и Херцеговини, а класификација квалитета меда путем физичко-хемијске анализе може бити од великог значаја. Користећи препоручену и циљану анализу параметара квалитета меда, резултати могу помоћи у одређивању да ли је производ дефинисан унутар прописаних граница квалитета, а такође могу помоћи у одређивању и категоризацији самог меда зависно о његовом географском и ботаничком поријеклу.

Контролисање и уклањање неправилно декларисаног или патвореног (фалсификованог) меда са тржишта допринијет ће јачању конкурентности бх. пчелара и заштити здравља и интереса потрошача, а  исто тако значајно ће допринијети јачању повјерења потрошача у босанскохерцеговачки мед.

Смјернице за интерпретацију резултата испитивања квалитета меда доступне су на сљедећем линку.

Published in Новости
уторак, 04 децембар 2018 09:23

Дани бербе маслина 2018.

Службени панел Федералног агромедитеранског завода Мостар за органолептичку анализу дјевичанских маслинових уља у сврху службене контроле спровео је током новембра 2018. године оцјењивање 56 узорака маслиновог уља. Панел је оцјењиваним узорцима маслиновог уља, у складу са постављеним критеријима, додијелио 16 златних, 37 сребрених и три брончане плакете. Плакете су произвођачима уручене на радионици одржаној 30.новембра 2018. године у Мостару у склопу манифестације Дани бербе маслина 2018.

Службени панел Федералног агромедитеранског завода Мостар за органолептичку анализу дјевичанског маслиновог уља у сврху службене контроле именован је рјешењем које је Савјет министара Босне и Херцеговине донио на 103. сједници одржаној 30. маја 2017. године на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине. Именовање службеног панела једна је од активности коју је Агенција спровела након израде и доношења сета прописа којим су дефинисани тржишни стандарди за маслиново уље, методе анализе маслиновог уља те поступак овлашћивања панела. Коначни циљ активности Агенције у овом сегменту рада је заштита интереса потрошача и произвођача маслиновог уља у Босни и Херцеговини.

У склопу радионице коју је Федерални агромедитерански завод Мостар организовао поводом Дана бербе маслине 2018. представљен је "Преглед маслинарства Херцеговине од 2008. - 2018. године". Произвођачи маслиновог уља су такође информисани о пројекту „Аристоил“ чији је главни циљ обезбјеђење потенцијала за повећање тржишне вриједности маслиновог уља на подручју Медитерана. Уиме Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине радионици је присуствовао Мирко Муса, стручни савјетник. 

Published in Новости

Календар саопштења

« December 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

ZOP ZOGP GTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba