недеља, 20. јануар 2019.

Састанак на којем је разматран напредак у реализацији пројекта истраживања прехрамбених навика становништва сходно EU MENU методологији одржан је 23. јануара 2018. године у сједишту Европске агенције за безбједност хране (European Food Safety Agency, EFSA) u Parmi. У име Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, једног од корисника пројекта „Подршка националним истраживањима прехрамбених навика сходно EU MENU методологији“, о напретку у реализацији пројекта и главним активностима представнике EFSA-e информисали су мр.сци Драган Брењо, замјеник директора и проф.др. Катица Арар, координатор пројекта.

Истраживање прехрамбених навика сходно EU MENU методологији које се финансира средствима EFSA-е спроводи се у 15 земаља чланица ЕУ и четири земље у претприступном процесу, међу којима је Босна и Херцеговина.

EU Menu EFSA 2

Подаци о прехрамбеним навикама становништва и конзумацији хране су веома значајни за процјену изложености потрошача ризицима поријеклом из хране. Омогућавају прецизнију процјену изложености и помажу управитељима ризика при доношењу одлука о безбједности хране.

Истраживање прехрамбених навика становништва БиХ бит ће спроведено на индивидуалном нивоу методом 24-сатног присјећања (24-hour recall) те поновном посјетом или телефонским контактом (CATI – Computer Assisted Telephone Interview) зависно од договора са испитаником. Обухватит ће укупно 1188 становника БиХ (758 становника Федерације БИХ, 400 становника РС и 30 становника Брчко Дистрикта БиХ) у двије групе – адолесценти и одрасли. У сврху истраживања бит ће кориштен специјализовани софтвер (Diet Assess & Plan software, DAP), развијен у складу са смјерницама EFSA-е, који омогућава свеобухватну евалуацију исхране и планирање засновано на процјени уноса хране.

Published in EFSA

Представници Економског одјељења и Одјељења за пољопривреду Амбасаде Сједињених америчких држава у Босни и Херцеговини др. Мариса Смит (Marissa Smith), Пол Фрик (Paul Frick) и Санела Станојчић Еминагић посјетили су 17. јануара 2018. године Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине и одржали радни састанак са мр.сци Џемилом Хајрићем, директором и мр.сци Драганом Брењом, замјеником директора Агенције за безбједност хране БиХ.

На састанку је разговарано о подршци коју Влада САД-а путем пројеката Америчке агенције за интернационални развој (United States Agency for International Development, USAID) пружа институцијама у систему безбједности хране у Босни и Херцеговини.

Представници Агенције за безбједност хране БиХ захвалили су службеницима Амбасаде САД на досадашњој подршци те презентовали нове могућности пројектне сарадње које би допринијеле јачању капацитета Агенције и субјеката у пословању са храном у Босни и Херцеговини.

SAD vel

Published in Новости

Календар саопштења

« January 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

ZOP ZOGP GTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba