субота, 22. септембар 2018.

У организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Федералног министарства трговине и Технолошког факултета Универзитета у Тузли данас је одржан семинар на којем су представљене Смјернице за означавање и контролу „без ГМО“ хране у БиХ. У име Агенције, Смјернице је презентовао мр.сци Драган Брењо, замјеник директора.

Смјерницама, које је донијела Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, дефинисана су правила за производњу без ГМО-а за све фазе у ланцу исхране, као и за кориштење одговарајућих термина за потребе означавања, презентовања и оглашавања.

Босна и Херцеговина је прва од 14 земаља укључених у “Дунав соја иницијативу” успоставила стандард за праћење производње, контролу и систем цертификовања и означавања производа са ознаком „без ГМО-а“ (GMO-free).

Да би храна носила ознаку “без ГМО” или другу ознаку која то имплицира, за исхрану, адитиве или помоћна средства у преради хране не могу да се користе ГМО и производи који настану из или од ГМО-а.

Руководиоци и/или привредни субјекти који пласирају храну сходно Смјерницама треба да обезбједе одговарајуће доказе за праћење поштивања постављених правила дефинисаних Смјерницама. То подразумијева документацију о припреми, третирању, преради и мијешању хране или хране за животиње којом се потврђује да су испоштовани прописани захтјеви у погледу кориштења ове тврдње. Контролу и цертификацију усаглашености могу спроводити само цертификациона тијела која посједују ваљану акредитацију у складу са стандардом ISO 17065.

Овај стандард означавања може да се примјењује на производе на бази биљака, прерађевина и производе животињског поријекла, а израђен је са циљем омогућавања слободе избора хране потрошачима уз подршку Савезне агенције за околиш Аустрије, Њемачке организације за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, GIZ) и Дунав соја иницијативе.

Published in Новости
четвртак, 12 октобар 2017 11:25

BfR: Објављен Food Safety Almanac, 4. издање

Њемачки савезни институт за процјену ризика (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) објавио је 4. издање приручника Food Safety Almanac који садржи преглед надлежних институција и структуре система безбједности хране и хране за животиње у 38 земаља у Европи са нагласком на процјену ризика.

Приручник је намијењен свима који желе сазнати нешто више о систему безбједности хране и институцијама надлежним за безбједност хране, а посебно запосленима у институцијама надлежним за безбједност хране, медијима, удружењима потрошача, прехрамбеној индустрији и научницима. Food Safety Almanac обухвата све чланице ЕУ, Исланд, Норвешку, Швајцарску те Босну и Херцеговину, Албанију, Косово, Македонију, Црну Гору, Србију и Турску.

Глобализација производње и трговине храном представља нови изазов за заштиту здравља потрошача. Безбједност хране и хране за животиње мора бити обезбјеђена дуж цијелог глобалног и комплексног ланца опскрбе храном. То доводи до повећања броја захтјева које је потребно реализовати кроз научне процјене ризика, редуцирање ризика у храни и комуникацију ризика.

Ефикасном сарадњом надлежних институција унапрјеђује се безбједност хране у Европи. Уколико су све заинтересоване стране упознате са кључним актерима и легислативним оквиром, могуће је остварити ефикасну заштиту здравља потрошача те избјећи дуплирање послова

Food Safety Almanac можете преузети на сљедећем линку.

Published in Новости

Календар саопштења

« October 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

prijava korupcije cir

izvoz RF cir

propisi

OO OGP OTU sr

bez GMO sr

obr cir

priznate vode cir

konsultacije cir

GMO registar

baza exp c

Адреса:
Кнеза Вишеслава бб, 
88 000 Мостар,
Босна и Херцеговина
Телефон:
Факc:
е-маил:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba