Utorak, 15. Listopad 2019.

Izaslanstvo Agencije za sigurnost hrane Republike Azerbejdžan boravilo je 9. i 10. listopada 2019. godine u službenom posjetu Bosni i Hercegovini kako bi se upoznalo s organizacijom i radom mjerodavnih institucija u sustavu sigurnosti hrane u našoj zemlji.

Pod predsjedavanjem dr.sci. Džemila Hajrića, ravnatelja Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je održan plenarni sastanak kojem su, uz predstavnika izaslanstva iz Azerbejdžana, nazočili i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnose Bosne i Hercegovine, Ureda za veterinarstvo BiH i Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Na sastanku su razmijenjene informacije o nadležnostima i trenutačnim aktivnostima u sustavu sigurnosti hrane u obje zemlje te o procedurama kontrole uvoza i izvoza hrane. S ciljem razmjene iskustava i najboljih praksi razgovarano je o unaprjeđenju suradnje dviju zemalja u području poljoprivrede, sigurnosti hrane, veterinarstva i zaštite zdravlja bilja.

U okviru posjeta Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, predstavnici Agencije za sigurnost hrane Republike Azerbejdžan upoznati su s nadležnostima i aktivnostima ove institucije, osobito u dijelu koji se odnosi na usklađivanje propisa u Bosni i Hercegovini sa zakonodavstvom EU, procjenu rizika i jačanje kapaciteta nadležnih institucija i subjekata u poslovanju s hranom za provedbu propisa o hrani.

posjeta AFSA2

posjeta AFSA3

Predstavnici Agencije za sigurnost hrane Republike Azerbejdžan posjetili su, također, Zavod za higijenski nadzor namirnica i zaštitu životne sredine koji djeluje pri Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Federalni agromediteranski zavod u Mostaru, gdje su upoznati s organizacijom i radom laboratorija za analizu hrane koji djeluju u okviru ovih institucija.

U sklopu projekta „Unaprjeđenje sustava sigurnosti hrane u BiH“, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u suradnji s Češkom razvojnom agencijom, organizirala je radionice pod nazivom „Deklariranje proizvoda od mesa i mlijeka, hranjive vrijednosti i prehrambeni aditivi“ na kojima je sudjelovalo 75 predstavnika mjerodavnih institucija u Bosni i Hercegovini i subjekata u poslovanju s hranom. Radionice su održane u razdoblju od 3. – 7. listopada 2019. godine u Sarajevu, Mostaru i Laktašima.

Kroz prezentacije Jana Rosmusa (Češka razvojna agencija) i Lenke Sedlackov, (Državni veterinarski institut, Prag), sudionici radionice upoznati su sa zakonodavstvom i praksom Europske unije u sljedećim područjima:

 • Aditivi u hrani - zakonodavstvo i praktični primjeri;
 • Deklariranje hrane- zakonodavstvo i praktični primjeri;
 • Analiza aditiva u hrani i
 • Hranjiva vrijednost i izračun hranjive vrijednosti hrane.

Radionica Sa

Radionica Mo

Radionica BL

 

Projekt „Unaprjeđenje sustava sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini“ financira Češka razvojna agencija. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u suradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH, korisnik je projekta u dijelu koji se odnosi na potporu uspostavljanju pilot sustava za kontrolu aditiva u hrani. Projekt je u potpunosti usklađen s preporukama Europske komisije za područje sigurnosti hrane.

U razdoblju od 3.-5. listopada 2019. godine u Sarajevu je održan 2. Međunarodni simpozij sanitarnog inženjerstva, u sklopu manifestacije ˝International Days of Public and Environmental Health Profession 2019˝. U sklopu Simpozija, pored predstavljanja novih radova i dostignuća iz područja sanitarnog inženjerstva, organizirane su aktivnosti u cilju promocije i popularizacije sanitarne profesije. Mr.sci. Nijaz Bajramović, pomoćnik ravnatelja, sudjelovao je u ime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, a pored njega još 100 sudionika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine predstavila se sudionicima Međunarodnog sajma halal industrije “Sarajevo Halal Fair 2019” koji je održan od 26. – 28. rujna 2019. godine u Sarajevu. Na sajmu se predstavilo 108 izlagača iz 36 zemalja. Međunarodni sajam halal industrije povezuje predstavnike državnih institucija, akreditacijskih tijela i privatnih poduzeća iz svih područja halal industrije.

Halal tržište jedno je od najdinamičnijih svjetskih tržišta koje iz godine u godinu bilježi značajne trendove rasta i pruža velike potencijale za razvoj. Tijekom tri dana trajanja SHF 2019 upriličeni su susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružatelja halal usluga s velikim kupcima i distributerima iz cijelog svijeta.

Službenici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine bili su na raspolaganju predstavnicima prehrambene industrije i posjetiteljima za sve informacije o uvjetima poslovanja i standardima sigurnosti hrane koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini.

 

SHF2

 

Više informacija o Međunarodnom sajmu halal industrije “Sarajevo Halal Fair 2019” možete pronaći na poveznici

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine bila je partner 5. kongresa infektologa i 2. kongresa mikrobiologa Bosne i Hercegovine s međunarodnim sudjelovanjem koji je održan od 19.-22. rujna 2019. godine u Tuzli. Kongres su organizirali Asocijacija infektologa u Bosni i Hercegovini, Udruženje mikrobiologa u Bosni i Hercegovini i Univerzitetski klinički centar Tuzla. Na kongresu su sudjelovali infektolozi, mikrobiolozi, epidemiolozi, veterinari te zdravstveni profesionalci drugih struka iz Bosne i Hercegovine.

Programom kongresa bilo je obuhvaćeno 120 oralnih prezentacija i 30 poster prezentacija organiziranih kroz 18 sesija i 6 radionica iz različitih područja. Kao pozvani predavači, u okviru radionice o sigurnosti hrane, na kongresu su sudjelovali predstavnici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine koji su održali sljedeće prezentacije:

 • „Sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini kroz koncept analize rizika“ – mr.sci. Dragan Brenjo, zamjenik ravnatelja;
 • „Upravljanje epidemijama koje se prenose hranom – EU pristup“ – mr.sci. Zehra Gilić, šefica Odsjeka za upravljanje rizicima, žurne slučajeve i sljedivost;
 • „Značaj prikupljanja i obrade podataka za procjenu rizika“ – Dragan Tomović, šef Odsjeka za procjenu rizika i znanstvene podatke.

Predavanja o aktualnim temama iz područja mikrobiologije i infektologije održali su stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Turske i Brazila.

U razdoblju od 3.-7. listopada 2019. godine, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u suradnji s Češkom razvojnom agencijom, održat će jednodnevne radionice o temi “Deklariranje proizvoda od mesa i mlijeka, nutritivne vrijednosti i prehrambeni aditivi“. Radionice su namijenjene subjektima u poslovanju s hranom koji se bave proizvodnjom proizvoda od mesa i mlijeka, a bit će održane po sljedećem rasporedu:

 • 3. listopada 2019. godine, Sarajevo,
 • 4. listopada 2019. godine, Mostar,
 • 7. listopada 2019. godine, Laktaši.

Predstavnici subjekata u poslovanju s hranom iz navedenih sektora proizvodnje koji su zainteresirani za sudjelovanje na radionici mogu dostaviti svoje podatke (ime i prezime, radno mjesto, broj telefona, e-mail adresa) Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili faksom na broj 036 336 990. Rok za dostavljanje prijava je 25. rujna 2019. godine.

Radionice će biti organizirane u okviru projekta „Unaprjeđenje sustava sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini“ koji financira Češka razvojna agencija. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u suradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH, korisnik je projekta u dijelu koji se odnosi na potporu uspostavljanju pilot sustava za kontrolu aditiva u hrani. Projekt je u potpunosti usklađen s preporukama Europske komisije za područje sigurnosti hrane.

Najava znanstvenih skupova

Utorak, 27 Kolovoz 2019 11:33

12. Znanstvena konferencija „Klimatske promjene – globalna prijetnja lancu prehrane“ (12th Scientific Conference „Climate changes – a global threat for the food chain“) bit će održana 25. listopada 2019. godine u Sofiji, a sudjelovanje možete prijaviti do 6. rujna 2019. godine putem poveznice http://www.focalpointbg.com/?event=5.

Participacija za sudjelovanje na konferenciji se ne plaća, a ostale troškove snose sudionici konferencije ili njihove organizacije. Organizator konferencije je kontakt točka Bugarske za EFSA-u. Detaljnije informacije možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Prva znanstvena konferencija o dobrobiti životinja u organizaciji Regionalnog centra za dobrobit životinja („1st RAWC Scientific Conference 2020 "Better science for better animal welfare") bit će održana 10. i 11. ožujka 2020. godine u Solunu, Grčka.

Međunarodni znanstvenici i stručnjaci na ovoj konferenciji će razmijeniti iskustva u cilju promicanja znanosti o dobrobiti životinja u širem području jugoistočne Europe. Sudionici će dobiti uvid u aktualne regionalne inicijative za dobrobit životinja, razmotrit će se veza između dobrobiti životinja i ljudi i održivosti stočarstva, a bit će predstavljeni i novi načini za praćenje i mjerenje ponašanja životinja.

Detaljnije informacije o konferenciji i načinu prijave možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Javni poziv: EFSA GUEST program 2019

Petak, 26 Srpanj 2019 08:24

Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) objavila je javni poziv kandidatima zainteresiranim za privremeni radni angažman u ovoj instituciji u okviru EFSA Guest programa 2019. Javni poziv namijenjen je znanstvenicima, doktorandima i profesionalcima koji žele podijeliti svoje stručno znanje u područjima rada EFSA-e i onima koji su zainteresirani za specifične projekte u znanstvenim područjima u djelokrugu rada EFSA-e. Riječ je o besplatnom programu za koji EFSA ne snosi financijske troškove, osim onih koji se odnose na obavljanje poslova za vrijeme privremenog rada.

Trajanje privremenog rada određuje se nakon provedene procedure javnog poziva, ovisno o tomu realizira li se radni angažman u kontinuitetu ili sa stankama, ali ne može biti duže od:

 • 12 mjeseci za kandidate iz javnog sektora i međunarodnih organizacija,
 • šest mjeseci za doktorande.

Kandidati iz zemalja izvan EU moraju dobiti odgovarajuću vizu. Rok za podnošenje prijava na javni poziv je 31. prosinca 2019. godine, a detaljne informacije o uvjetima koje kandidati moraju ispunjavati i načinu prijave možete pogledati na sljedećoj poveznici.

EFSA: Znanstveno mišljenje o fosfatima

Ponedjeljak, 22 Srpanj 2019 11:16

Prema navodima iz Znanstvenog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) objavljenog povodom reevaluacije fosforne kiseline, fosfata, -di, -tri i polifosfata (E 338–341, E 343, E 450–452) kao prehrambenih aditiva, procijenjeni ukupni unos fosfata putem hrane može preći sigurnu razinu. EFSA preporučuje uvođenje maksimalno dopuštene razine kako bi se reducirao sadržaj fosfata kao aditiva u dodacima prehrani, obzirom da osobe koje ih redovito koriste mogu biti izložene riziku.

Fosfati su esencijalni nutrijenti koji su prirodno prisutni u ljudskom organizmu i važan su dio naše prehrane. Skupina tvari koje se zajednički nazivaju fosfatima odobreni su za korištenje kao prehrambeni aditivi u Europskoj uniji. Dodaju se velikom broju namirnica zbog njihove tehnološke funkcije (npr. emulgatori, antioksidansi). Neki od njih mogu se koristiti i u hrani za dojenčad i malu djecu.

Dr Ursula Gundert-Remy, predsjedavajuća Radne grupe za fosfate pri EFSA-i izjavila je kako je obavljena ponovna procjena sigurnosti fosfata te je po prvi put za ovu skupinu aditiva određen prihvatljivi dnevni unos (Acceptable Daily Intake, ADI) od 40 miligrama po kilogramu tjelesne težine (mg/kg bw) dnevno. Objasnila je da su fosfati kao nutrijenti veoma značajni za našu prehranu te je stoga pri određivanju ADI uzet u obzir vjerojatni unos fosfora iz različitih izvora, uključujući prirodne izvore i prehrambene aditive.

Ovaj ADI korespondira unosu 2,8 grama fosfora dnevno za prosječnu odraslu osobu tjelesne težine 70 kg.

Dr Maged Younes, predsjedavajući EFSA Panela za aditive i arome naglasio je da navedeni ADI nije primjenjiv za osobe s umjereno i ozbiljno smanjenom funkcijom bubrega, koje se smatraju ranjivom grupom populacije. Ovaj zaključak utemeljen je na prepoznatom učinku visokog unosa fosfata na bubrege.

Izloženost je izračunata za ukupan unos fosfora iz svih izvora prehrane i nije ograničena na razine u prehrambenim aditivima koje su prijavili proizvođači. Prema procjenama stručnjaka, prehrambeni aditivi sudjeluju s 6-30% u ukupnom prosjeku unosa fosfora.

Znanstveno mišljenje o reevaluaciji fosforne kiseline, -di, -tri i polifosfata (E 338–341, E 343, E 450–452) kao prehrambenih aditiva i sigurnosti predloženog produženja njihove uporabe dostupno je na sljedećoj poveznici:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2019.5674

U skladu s odredbama Pravilnika o hrani za posebne prehrambene potrebe („Službeni glasnik BiH“, broj 72/11), Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine pripremila je i objavila na službenoj web stranici Registar hrane za posebne prehrambene potrebe koja je stavljena na tržište Bosne i Hercegovine.

Registar trenutačno sadrži osnovne podatke o 63 proizvoda koji se nalaze na tržištu Bosne i Hercegovine, a spadaju u jednu od kategorija hrane za posebne prehrambene potrebe.

Hrana za posebne prehrambene potrebe je hrana koja se, zahvaljujući svome posebnom sastavu ili posebnom načinu proizvodnje, jasno razlikuje od prehrambenih proizvoda namijenjenih za uobičajenu uporabu koji su prikladni za njihove prehrambene svrhe i koji su reklamirani na takav način da ukažu na takvu prikladnost.

U hranu za posebne prehrambene potrebe, u skladu s odredbama Pravilnika o hrani za posebne prehrambene potrebe, spadaju:

 • formule za dojenčad i formule nakon dojenja,
 • prerađena hrana na bazi žitarica i dječja hrana za dojenčad i malu djecu,
 • hrana namijenjena za uporabu u energetski ograničenim dijetama za smanjenje tjelesne težine,
 • hrana namijenjena osobama sa smetnjama u metabolizmu ugljikohidrata (dijabetes),
 • hrana namijenjena za stanja povećanih tjelesnih aktivnosti, posebno za sportaše,
 • dijetalna hrana za posebne medicinske potrebe,
 • hrana prikladna za posebne prehrambene potrebe koja ne pripada naprijed navedenim kategorijama.

U skladu s člankom 15. Pravilnika o hrani za posebne prehrambene potrebe, ako se nakon detaljne procjene utvrdi da hrana za posebne prehrambene potrebe koja ne pripada niti jednoj skupini navedenoj u članku 4. ovoga pravilnika ili da ugrožava zdravlje ljudi, a nalazi se u slobodnom prometu u Bosni i Hercegovini, Agencija u suradnji s nadležnim tijelima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine može privremeno obustaviti ili ograničiti stavljanje na tržište takve hrane na području Bosne i Hercegovine.

Kalendar priopćenja

« October 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

prijava korupcije

 izvoz RF lat

propisi

ZOP ZOGP GTS

bez GMO bs

obr lat

priznate vode

konsultacije

GMO registar

baza exp l

Adresa:
Kneza Višeslava bb,
88 000 Mostar, 
Bosna i Hercegovina
Telefon:
Fax:
e-mail:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba