Ponedjeljak, 18. Studeni 2019.

Prednosti registracije i zaštite prehrambenih proizvoda oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda

Povećanje prepoznatljivosti proizvoda, sprječavanje neovlaštenog korištenja registriranog naziva te postizanje veće tržišne cijene samo su neki od benefita koje proizvođačima prehrambenih proizvoda s posebnim karakteristikama može donijeti registracija oznake izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda hrane.  O ostalim prednostima koje ove oznake donose proizvođačima i zemljopisnom području s kojeg zaštićeni proizvodi potječu razgovarano je na Radionici o politici kvalitete hrane koja je, u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, održana danas na Ilidži.

web2

Radionica na kojoj su se okupili predstavnici nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, proizvođači i predstavnici ovlaštenih certifikacijskih tijela iskorištena je za razmjenu iskustva u ovoj oblasti s predstavnicima ministarstava poljoprivrede koja su nadležna za registraciju oznaka u Italiji i Hrvatskoj. Italija je, s ukupno 293 zaštićena proizvoda, jedan od lidera po broju registriranih oznaka izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda hrane u Europskoj uniji. Prema posljednjim službenim podacima, ukupna vrijednost trgovine svih prehrambenih proizvoda sa zaštićenim oznakama na razini EU iznosi 54,3 milijarde eura.

Bosna i Hercegovina ima pravne preduvjete za obradu zahtjeva subjekata u poslovanju s hranom za registraciju oznake izvornosti i oznake zemljopisnog podrijetla hrane. Zainteresirani proizvođači mogu podnijeti odgovarajući zahtjev Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kako bi pokrenuli proces registracije jedne od navedenih oznaka. Nakon završetka procesa registracije oznake u Bosni i Hercegovini moguće je podnijeti i zahtjev za registraciju oznake na razini EU.

Priprema proizvođačke specifikacije koja je za proizvođače jedan od ključnih koraka u procesu registracije oznaka bila je jedna od tema radionice na kojoj su predstavljeni i konkretni primjeri zaštite prehrambenih proizvoda u zemljama EU registracijom oznaka izvornosti, zemljopisnog porijekla i tradicionalnog ugleda hrane.

 

Kalendar priopćenja

« November 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

prijava korupcije

 izvoz RF lat

propisi

ZOP ZOGP GTS

bez GMO bs

obr lat

priznate vode

konsultacije

GMO registar

baza exp l

Adresa:
Kneza Višeslava bb,
88 000 Mostar, 
Bosna i Hercegovina
Telefon:
Fax:
e-mail:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba