Utorak, 18. Lipanj 2019.

Obavijest o povlačenju proizvoda s tržišta

Ponedjeljak, 17 Lipanj 2019 11:49

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obaviještena da se Bosna i Hercegovina nalazi među zemljama u koje je distribuiran sljedeći proizvod koji ne odgovara propisima o prehrambenim aditivima i pružanju obavijesti potrošačima o hrani:

Naziv proizvoda: Kiss me - obojeni topivi bomboni s okusom limuna, maline i crne ribizle

Zemlja podrijetla: Poljska

Proizvođač: Z.P.C. „NORD” Sp. z o .o., Gościsława 1, 71-706 Szczecin, Poland

Rok trajanja: do 30.3.2020.

Identifikacija proizvoda: Kiss me - topivi bomboni, 300g, bar kod: 5900987002361

Utvrđena opasnost: Previsok sadržaj boje E 104 (Kvinolin žuta) i nedeklarirana boja E 102 (Tartrazin)

Analitički rezultat: 44,6 mg/kg - ppm

Najveća dopuštena količina: 30 mg/kg - ppm

Rizik: Nije ozbiljan

Utjecaj: na ljudsko zdravlje

Sve raspoložive informacije potrebne za utvrđivanje sljedivosti proizvoda Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je dostavila na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima.

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s gore navedenim podacima!

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine pokrenula je proceduru uspostave Mreže organizacija u području sigurnosti hrane i hrane za životinje. Cilj mreže je uspostavljanje okvira za znanstvenu, stručnu i tehničku suradnju kroz koordinaciju aktivnosti, razmjenu informacija, razvoj i provedbu zajedničkih projekata, razmjenu iskustava i najbolje prakse. Mreža se formira za potrebe realizacije zadataka i projekata delegiranih i/ili financiranih od strane međunarodnih organizacija među kojima su Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) te druge međunarodne organizacije iz područja sigurnosti hrane i hrane za životinje.

Kako bi određena organizacija bila uvrštena na popis organizacija koje čine Mrežu organizacija u području sigurnosti hrane i hrane za životinje, mora ispunjavati sljedeće uvjete:

a) da obavlja znanstvene, stručne i tehničke zadatke u okviru djelatnosti Agencije, osobito one koji se odnose na izravan ili neizravan utjecaj na sigurnost hrane ili hrane za životinje;

b) da je pravna osoba, odnosno da ima posebne procedure i pravila kojima će osigurati da se suradnja s Agencijom obavlja i temelji na visokoj razini neovisnosti i integriteta;

c) da ima dostatne resurse za rad u mreži organizacija vezano za znanstvene, stručne i tehničke aktivnosti i/ili da je sposobna za učinkovito ispunjavanje zadataka u suradnji s Agencijom.

U slučaju da je predložena organizacija uključena u rad neke druge mreže organizacija, potrebno je opisati i uvjete rada te mreže. Za uvrštavanje na popis mreže organizacija može biti predložena i određena organizacijska jedinica organizacije koja ima mogućnost i sposobnost rada u mreži organizacija na znanstvenim, stručnim i tehničkim aktivnostima.

Ovaj poziv otvoren je za sve organizacije koje ispunjavaju navedene kriterije. Agencija je pismenim putem obavijestila o formiranju mreže organizacija znanstveno-istraživačke institucije s kojima je u proteklom razdoblju ostvarila suradnju te ih pozvala da se priključe navedenoj mreži kroz popunjavanje odgovarajućeg “Obrasca za prijavu za uvrštavanje na popis organizacija koje čine mrežu organizacija u području sigurnosti hrane i hrane za životinje” i “Izjave o točnosti i istinitosti podataka”.

Popunjen Obrazac i Izjavu o točnosti podataka, potrebno je dostaviti Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i poštom na adresu Agencije (Ulica kneza Višeslava bb, 88000 Mostar), a dostupni su na sljedećim poveznicama:

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je poziv za pripravnički staž na koji se mogu prijaviti kandidati sa završenim preddiplomskim studijem koji su zainteresirani za stjecanje radnog iskustva i znanja u različitim područjima rada ove institucije. Poziv je otvoren i za kandidate iz zemalja u procesu pristupanja EU, među kojima je Bosna i Hercegovina. Pripravnički staž obavlja se u sjedištu EFSA-e u Parmi, Italija.

Postupak prijave na natječaj obavlja se elektronskim putem, a rok za prijavu je 1. srpnja 2019. godine.

Kandidati trebaju ispunjavati sljedeće obvezne uvjete:

 • Završen studij u trajanju od najmanje tri godine do datuma krajnjeg roka prijave na natječaj;
 • Dobro poznavanje engleskog jezika (minimalno B2 prema CEFR);
 • Da kandidat do sada nije obavljao stručnu praksu u EFSA-i, bio u radnom odnosu s EFSA-om na bilo koji način ili primao bilo kakvu vrste naknade od EFSA-e;
 • Da kandidat karakternim osobinama udovoljava zahtjevima poslova u koje će biti uključen (npr. potpisana izjava o nekažnjavanju).

Sve potrebne informacije mogu se dobiti putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Detaljnije informacije i obrazac za prijavu dostupni su na sljedećoj poveznici.


Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 173. sjednici održanoj 10. lipnja 2019. godine donijelo Odluku o ovlaštenim tijelima za ocjenjivanje usuglašenosti za proizvode zaštićene oznakom podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Navedenom Odlukom, kao tijelo za ocjenjivanje usuglašenosti ovlaštena je „Organska kontrola d. o. o. Sarajevo“ za koju je prethodno utvrđeno da ispunjava uvjete iz članka 42. Pravilnika o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode („Službeni glasnik BiH, broj 90/18). Odlukom su preuzete odredbe dva članka Uredbe Komisije (EU)  o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Javni poziv za prijavu tijela za ocjenjivanje usuglašenosti stalno je otvoren. Svi subjekti koji su zainteresirani za ovlašćivanje kao kontrolna tijela za ocjenjivanje usuglašenosti za proizvode zaštićene oznakom podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dostavljaju sljedeću dokumentaciju:

 • Dokument o akreditaciji od Instituta za akreditaciju Bosne i Hercegovine ili drugog međunarodnog tijela ovlaštenog za akreditaciju prema zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17065,
 • Dokumente kojima se dokazuju odgovarajuća jamstva objektivnosti i nepristranosti te dokumente da ima na raspolaganju osposobljene stručnjake i resurse potrebne za obavljanje potvrđivanja usuglašenosti sa specifikacijom,
 • Tijela za ocjenjivanje usuglašenosti iz drugih država moraju dostaviti dokaze na jednom od jezika u službenoj uporabi u Bosni i Hercegovini da su akreditirana i ovlaštena za potvrđivanje usuglašenosti sa specifikacijom proizvoda i pisanu izjavu da će svi postupci i vođenje dokumentacije biti na jednom od jezika u službenoj uporabi u Bosni i Hercegovini.

Navedene dokumente, potrebno je dostaviti u Agenciju, u zatvorenoj omotnici putem pošte. Kontakt osoba po navedenom javnom pozivu je Amela Isić, šef Odsjeka za pravne poslove (telefon 036/336-950, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

Po prijavi na javni poziv jednog ili više tijela za ocjenjivanje usuglašenosti koja ispunjavaju uvjete iz članka 42. Pravilnika, Agencija  će pripremiti i Vijeću ministara BiH dostaviti dopunu navedene Odluke.

 

U nazočnosti brojnih visokih uzvanika i gostiju, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz podršku projekta USAID/Sweden FARMA II, obilježila je prigodnom svečanošću Međunarodni dan sigurnosti hrane koji je ove godine, u skladu s Rezolucijom Opće skupštine UN-a, po prvi put biti obilježen širom svijeta. Svečanost je održana 7. lipnja 2019. godine u Gradskoj vijećnici u Mostaru. U prvom dijelu programa predstavnicima nadležnih domaćih i međunarodnih institucija i udruga obratili su se:

 • Dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine,
 • Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH,
 • Peter Duffy, voditelj Misije USAID u BiH,
 • Zlatan Vujanović, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH,
 • Miroslav Bojić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske,
 • Maja Došenović, program menadžer Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, istaknuo je u svom obraćanju kako sigurnost hrane ima izravan utjecaj na zdravlje potrošača, gospodarski razvoj, poljoprivredu, osiguranje dovoljnih količina hrane, pristup tržištu, turizam, biodiverzitet i održivi razvoj. Ravnatelj Agencije je, pored ostaloga, rekao da je sigurnost hrane zajednička odgovornost države, znanstveno-istraživačkih institucija, strukovnih organizacija, subjekata u poslovanju sa hranom i samih potrošača. U skladu s porukom prvog Međunarodnog dana sigurnosti hrane, naglasio je da svi imaju obvezu dati svoj doprinos u očuvanju sigurnosti hrane.

sdshs2

U drugom dijelu programa održana je promocija monografije „Genetski modificirani organizmi – stanje i perspektive“ čiji je izdavač Agencija za sigurnost hrane BiH. Nazočnima su se obratili recenzenti monografije akademik prof.dr. Novo Pržulj i prof. dr. Kasim Bajrović, mr.sci. Dragan Brenjo, zamjenik ravnatelja Agencije za sigurnost hrane BiH i prof. dr. Vojislav Trkulja, predsjednik Vijeća za GMO i koautor monografije.

sdsh22

sdsh3

U glazbenom dijelu programa nastupili su Bruno Vuger, Robert Sivrić i Ivan Zvonimir Stejskal, studenti komorne glazbe Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

39. sastanak Mreže kontakt točaka Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) na kojem su predstavnici 28 zemalja članica Europske unije i šest pretpristupnih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, razmijenili informacije o trenutačnim aktivnostima i izazovima u području sigurnosti hrane u EU održan je 22. i 23. svibnja 2019. godine u Sarajevu. To je prvi put da je sastanak Mreže održan u zemlji koja nije članica Europske unije.

„Veoma smo ponosni što nam je ukazano povjerenje da budemo domaćin Mreže koja predstavlja poveznicu između EFSA-e, nacionalnih institucija nadležnih za sigurnost hrane u EU i ostalih dionika u sustavu sigurnosti hrane,“ izjavio je dr.sci Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

U obraćanju sudionicima sastanka ravnatelj Hajrić je istaknuo da je za Bosnu i Hercegovinu, kao i za ostale zemlje Zapadnog Balkana, veoma značajno da bude uključena u aktivnosti institucija EU, jer se samo zajedničkim radom može odgovoriti na globalne izazove među kojima je zaštita zdravlja potrošača od rizika porijeklom iz hrane.

efsa sarajevo

U okviru sastanka Mreže kontakt točaka EFSA-e održana je B2B radionica na kojoj su predstavljeni programi i projekti iz pretpristupnih fondova EU i razmijenjene informacije o aktualnim EU programima i projektima koji su na raspolaganju institucijama nadležnim za sigurnost hrane.

efsa sa 3

Victoria Villamar, šefica Odjela za međunarodnu suradnju EFSA-e, izjavila je da ova institucija želi biti posrednik u ostvarivanju suradnje. “Ova radionica u Sarajevu koja je okupila predstavnike pretpristupnih zemalja i njihove kolege iz institucija nadležnih za sigurnost hrane u zemljama EU predstavlja jedinstvenu prigodu za razmjenu znanja i unaprjeđenje sigurnosti hrane, uključujući korištenje fondova za znanstvena istraživanja koja su neophodna da bi se očuvala sigurnost hrane. Radionica je bila uspješna i sigurna sam da će uskoro uslijediti nove slične inicijative,” zaključila je Villamar.

Po prvi put od 2008. godine kada je uspostavljena Mreža kontakt točaka Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA Focal Point Network), redovni sastanak ove mreže bit će održan u zemlji koja nije članica EU, a ta čast pripala je Bosni i Hercegovini. 39. sastanak Mreže kontakt točaka koja ima veoma značajnu ulogu u povezivanju EFSA-e, mjerodavnih institucija i ostalih učesnika u sustavu sigurnosti hrane bit će održan 22. i 23. svibnja 2019. godine u Sarajevu.

Mreža se sastoji od članova iz 28 zemalja članica EU, Norveške i Islanda te posmatrača iz Švicarske, država kandidata i potencijalnih kandidata za pristupanje EU.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u svojstvu kontakt tačke EFSA-e za Bosnu i Hercegovinu, pruža potporu organizaciji 39. sastanka Mreže kontakt točaka i B2B radionice koja se održava uoči sastanka s ciljem povezivanja institucija, razmjene znanja iz oblasti sigurnosti hrane te promocije programa i projekata iz fondova EU.

Na poziv Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dr.sci Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine nazočio je "Međunarodnom forumu o sigurnosti hrane i trgovini" koji je održan u Ženevi 23. i 24. travnja 2019. godine. Predstavnici institucija iz sektora poljoprivrede, zdravstva i trgovine razmatrali su trgovinske aspekte sigurnosti hrane u svjetlu izazova koje donosi digitalizacija i ubrzani tehnološki razvoj sustava. Forumu su, pored ostalih, nazočili José Graziano da Silva, generalni direktor FAO, Roberto Azevêdo, generalni direktor WTO i Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO, a obuhvaćene su tri tematske sjednice:

 • Digitalizacija i njezin utjecaj na sigurnost hrane i trgovinu;
 • Omogućavanje sinergije između sigurnosti hrane i olakšavanja trgovine i
 • Promocija harmonizacije zakonodavstva o sigurnosti hrane u razdoblju promjena i inovacija.

U fokusu skupa bio je utjecaj digitalnih inovacija na sigurnost hrane, a posebna pozornost posvećena je razmatranju modaliteta za sudjelovanje zemalja s niskim dohotkom u globalnim trgovinskim sustavima. Također je razmatran značaj koordiniranog rada na unaprjeđenju sigurnosti hrane i olakšavanju trgovine te je s tim u vezi naglašena ključna uloga Codex standarda u harmonizaciji regulatornog okvira za sigurnost hrane. Svi govornici istaknuli su značaj partnerstva i zajedničkog rada na državnoj i međunarodnoj razini.

S ciljem razmatranja zahtjeva i procedura za laboratorije za kontrolu hrane u skladu sa zakonodavstvom EU iz područja službenih kontrola hrane i akreditacije te relevantnim međunarodnim standardima za rad laboratorija (EN ISO/IEC 17025:2017), u razdoblju od 15.-19. travnja 2019. godine, u Sarajevu i Banja Luci je održana ekspertska misija „Uspostavljanje strategije za laboratorijsko ispitivanje uzoraka i podrška za akreditiranje metoda”. Primjena zakonodavstva i međunarodnih standarda u radu laboratorija omogućava odgovarajuću sigurnost i kvalitetu hrane i ima značajan utjecaj na zaštitu prava potrošača.

U prvom dijelu ekspertske misije, dr. Mira Kos Skubic, ekspert Europske komisije, zajedno s predstavnicima nadležnih institucija i laboratorija iz Bosne i Hercegovine analizirala je trenutačno stanje laboratorija u Bosni i Hercegovini u pogledu certifikacije, ovlašćivanja, akreditacije i osposobljenosti laboratorijskog osoblja. Također je razmatrana primjena standarda EN ISO/IEC 17025:2017 koji se odnosi na opće zahtjeve za osposobljenost ispitnih i umjernih laboratorija.

U drugom dijelu ekspertske misije obavljen je posjet laboratorijama Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u Banja Luci te je tom prigodom razgovarano o organizaciji i opremljenosti laboratorija, metodama analiza i kategorijama hrane koje su predmet analiza.

U „Službenom glasniku BiH“, broj 21/19 od 21.3.2019. godine objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o maksimalnoj razini ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla. Pravilnik je donesen na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja na 164. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 22. siječnja 2019. godine.

Pravilnik propisuje maksimalno dopuštene količine ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla koje se usklađuju s maksimalnim vrijednostima propisanim u Europskoj uniji. Cilj ovog propisa je osigurati visoku razinu zaštite potrošača u skladu s općim načelima propisanim Zakonom o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04) te omogućiti subjektima u poslovanju s hranom jednake uvjete na tržištu.

Pravilnik je dostupan na sljedećoj poveznici.

Kalendar priopćenja

« June 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

prijava korupcije

 izvoz RF lat

propisi

ZOP ZOGP GTS

bez GMO bs

obr lat

priznate vode

konsultacije

GMO registar

baza exp l

Adresa:
Kneza Višeslava bb,
88 000 Mostar, 
Bosna i Hercegovina
Telefon:
Fax:
e-mail:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba