Subota, 23. Ožujak 2019.

S ciljem razvoja i unaprjeđenja vještina ocjenjivača Panela za senzorsku analizu djevičanskog maslinovog ulja u svrhu službene kontrole, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine organizirala je ekspertsku misiju koja se održava u razdoblju od 12. – 16. ožujka 2018. godine u Mostaru. Ekspertska misija organizirana je u okviru Instrumenta za tehničku podršku i razmjenu informacija (Technical Assistance and Information Exchange instrument, TAIEX) Europske komisije. Ekspertsku misiju vodi dr.sc. Karolina Brkić Bubola, voditeljica akreditiranog Panela, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč.

Povodom početka ekspertske misije, sudionicima su se obratili mr.sc. Dragan Brenjo, zamjenik ravnatelja Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i prof.dr.sc. Marko Ivanković, ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

ooil db

ooil mi

ooil1

ooil2

ooil3

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na 103. sjednici održanoj 30. svibnja 2017. godine, donijelo je Rješenje za ovlašćivanje službenog panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja u svrhu službene kontrole („Službeni glasnik BiH“, broj 50/17). Temeljem navedenog Rješenja, za službeni panel Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar za senzorsku analizu djevičanskog maslinovog ulja u svrhu službene kontrole ovlašteno je 17 ocjenjivača.

Službeni paneli provode analize maslinovih ulja na tržištu radi provjere naznačenih podataka, za potrebe službene kontrole.

Zahtjev za ovlašćivanje službenih panela mogu podnijeti pravne osobe koje imaju laboratorij akreditiran prema normi BAS EN ISO/IEC 17025 za provođenje analiza maslinovog ulja sukladno odredbama Pravilnika o metodama analize maslinovog ulja, te koje raspolažu radnim prostorom, potrebnom opremom, voditeljem panela i senzorskim ocjenjivačima koji ispunjavaju uvjete Pravilnika o ovlašćivanju panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja („Službeni glasnik BiH“, broj 74/14).

Dnevni red ekspertske misije možete pogledati i preuzeti ovdje.

Published in Novosti

Oko 10% od ukupne količine otpada od hrane u Europskoj uniji koja iznosi 88 milijuna tona godišnje povezano je s označavanjem roka uporabe. Kategorije hrane koje su najviše zastupljene u otpadu od hrane su voće i povrće, pekarski proizvodi, meso, uključujući ribu i meso peradi te mliječni proizvodi. Opći zaključak istraživanja je da svaki prijedlog za smanjenje količine otpada od hrane kroz unaprjeđenje deklariranja mora biti fokusiran na one vrste proizvoda za koje je vjerojatno da će odluka potrošača da ih baci biti utemeljena na čitanju sadržaja deklaracije. Također, udio te vrste proizvoda u ukupnoj količini otpada od hrane mora biti značajan.

Od svih vrsta proizvoda koji su bili obuhvaćeni istraživanjem, najviše mogućnosti za smanjenje količine otpada od hrane, a koje je povezano s navođenjem roka uporabe, odnosi se na mlijeko, jogurt, svježe sokove, rashlađeno meso i ribu.

Istraživanjem na tržištu utvrđene su razlike u navođenju roka uporabe unutar iste vrste proizvoda kao i među zemljama članicama EU. Tako je npr. za istu vrstu proizvoda u pojedinim članicama EU korištena oznaka „upotrijebiti do“, a u drugim „najbolje upotrijebiti do“.

Na temelju rezultata istraživanja preporučena je izrada tehničkih smjernica za prehrambenu industriju kojima bi se definirao rok uporabe, izbor između oznake „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“, specificirali uvjeti skladištenja i preispitala mogućnost produljenja roka valjanosti proizvoda.

Opća načela kojima se jamči visok stupanj zaštite potrošača u pogledu obavijesti o hrani, uzimajući u obzir razlike u percepciji potrošača i njihove potrebe za obavijestima, uz istovremeno osiguravanje nesmetanog funkcioniranja unutarnjeg tržišta u Bosni i Hercegovini propisana su Pravilnikom o pružanju obavijesti potrošačima o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 68/13). Spomenutim pravilnikom preuzeta je Uredba (EU) 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani te je područje informiranja potrošača o hrani u Bosni i Hercegovini regulirano na isti način kao u zemljama EU.

Istraživanje o označavanju roka uporabe i drugih podataka na deklaracijama hrane i prevenciji bacanja hrane dostupno je ovdje.

Published in Novosti

Kalendar priopćenja

« March 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

prijava korupcije

 izvoz RF lat

propisi

ZOP ZOGP GTS

bez GMO bs

obr lat

priznate vode

konsultacije

GMO registar

baza exp l

Adresa:
Kneza Višeslava bb,
88 000 Mostar, 
Bosna i Hercegovina
Telefon:
Fax:
e-mail:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba