Četvrtak, 12. Decembar 2019.

Ponedjeljak, 17 Juni 2019 11:49

Obavijest o povlačenju proizvoda sa tržišta

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obaviještena da se Bosna i Hercegovina nalazi među zemljama u koje je distribuisan sljedeći proizvod koji ne odgovara propisima o prehrambenim aditivima i pružanju informacija potrošačima o hrani:

Naziv proizvoda: Kiss me - obojene topive bombone sa okusom limuna, maline i crne ribizle

Zemlja porijekla: Poljska

Proizvođač: Z.P.C. „NORD” Sp. z o .o., Gościsława 1, 71-706 Szczecin, Poland

Rok trajanja: do 30.3.2020.

Identifikacija proizvoda: Kiss me - topive bombone, 300g, bar kod: 5900987002361

Utvrđena opasnost: Previsok sadržaj boje E 104 (Kvinolin žuta) i nedeklarisana boja E 102 (Tartrazin)

Analitički rezultat: 44,6 mg/kg - ppm

Najveća dopuštena količina: 30 mg/kg - ppm

Rizik: Nije ozbiljan

Utjecaj: na ljudsko zdravlje

Sve raspoložive informacije potrebne za utvrđivanje sljedivosti proizvoda Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima.

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima!

Objavljeno u Novosti

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine pokrenula je proceduru uspostavljanja Mreže organizacija u oblasti sigurnosti hrane i hrane za životinje. Cilj mreže je uspostavljanje okvira za naučnu, stručnu i tehničku saradnju kroz koordinaciju aktivnosti, razmjenu informacija, razvoj i implementaciju zajedničkih projekata, razmjenu iskustava i najbolje prakse. Mreža se formira za potrebe realizacije zadataka i projekata delegiranih i/ili finansiranih od strane međunarodnih organizacija među kojima su Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) te druge međunarodne organizacije iz oblasti sigurnosti hrane i hrane za životinje.

Da bi određena organizacija bila uvrštena na spisak organizacija koje čine Mrežu organizacija u oblasti sigurnosti hrane i hrane za životinje, treba ispunjavati sljedeće uslove:

a) da obavlja naučne, stručne i tehničke zadatke u okviru djelatnosti Agencije, posebno one koji se odnose na direktan ili indirektan utjecaj na sigurnost hrane ili hrane za životinje;

b) da je pravno lice, odnosno da ima posebne procedure i pravila kojima će osigurati da se saradnja sa Agencijom vrši i zasniva na visokom nivou nezavisnosti i integriteta;

c) da ima dostatne resurse za rad u mreži organizacija vezano za naučne, stručne i tehničke aktivnosti i/ili da je sposobna za efikasno ispunjavanje zadataka u saradnji sa Agencijom.

U slučaju da je predložena organizacija uključena u rad neke druge mreže organizacija, potrebno je opisati i uslove rada te mreže. Za uvrštavanje na spisak mreže organizacija može biti predložena i određena organizaciona jedinica organizacije koja ima mogućnost i sposobnost rada u mreži organizacija na naučnim, stručnim i tehničkim aktivnostima.

Ovaj poziv otvoren je za sve organizacije koje ispunjavaju navedene kriterije. Agencija je pismenim putem obavijestila o formiranju mreže organizacija naučno-istraživačke institucije sa kojima je u proteklom periodu ostvarila saradnju te ih pozvala da se priključe navedenoj mreži kroz popunjavanje odgovarajućeg “Obrasca za prijavu za uvrštavanje na spisak organizacija koje čine mrežu organizacija u oblasti sigurnosti hrane i hrane za životinje” i “Izjave o tačnosti i istinitosti podataka”.

Popunjen Obrazac i Izjavu o tačnosti podataka, potrebno je dostaviti Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine putem e-maila Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i poštom na adresu Agencije (Ulica kneza Višeslava bb, 88000 Mostar), a dostupni su na sljedećim linkovima:

Objavljeno u Novosti

Kalendar saopćenja

« Juni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

prijava korupcije

 izvoz RF lat

propisi

ZOP ZOGP GTS

bez GMO bs

obr lat

priznate vode

konsultacije

GMO registar

baza exp l

Adresa:
Kneza Višeslava bb,
88 000 Mostar, 
Bosna i Hercegovina
Telefon:
Fax:
e-mail:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba