Petak, 19. April 2019.

Petak, 12 Oktobar 2018 13:08

Svjetski dan hrane 2018

Povodom Svjetskog dana hrane koji se obilježava 16. oktobra, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je kako je u prethodnoj godini 821 milion ljudi u svijetu patio od hronične neuhranjenosti. Nivo gojaznosti u svijetu također ubrzano raste, a mnoge zemlje istovremeno se suočavaju sa oba navedena izazova. Stoga FAO poziva na udruživanje svih zemalja, kontinenata, sektora i profesija kako bi se omogućio „Svijet bez gladi“ (Zero hunger), što je tema Svjetskog dana hrane 2018. i jedan od glavnih ciljeva održivog razvoja koje je razvio UN.

Kako bi se osigurala dovoljna količina hrane u svijetu, poljoprivredni sektor će 2050. godine morati proizvesti 50% više hrane, hrane za životinje i biogoriva u odnosu na 2012. godinu. Uporedo sa potrebom za povećanjem proizvodnje hrane raste i potreba za jačanjem nacionalnih i internacionalnih sistema sigurnosti hrane.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji sa nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini te relevantnim internacionalnim institucijama kontinuirano radi na unaprjeđenju sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini kroz razvoj pravnog okvira, jačanje kapaciteta institucija i subjekata u poslovanju sa hranom za implementaciju propisa o hrani.

Upravo ovih dana, uz podršku projekta USAID/Sweden FARMA II provode se specijalizovane obuke predstavnika nadležnih inspekcijskih organa sa ciljem jačanja kapaciteta za nadzor i kontrolu ostataka pesticida u i na hrani. Trenutno se, u saradnji sa Češkom razvojnom agencijom, provode aktivnosti u okviru projekta „Unaprjeđenje sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini“, u dijelu koji se odnosi na kontrolu aditiva u hrani, a krajem ovog mjeseca, u saradnji sa Njemačkim saveznim institutom za procjenu rizika (BfR), bit će održana Radionica o epidemijama uzrokovanim hranom na kojoj će, uz multisektorski pristup, biti razmotreni institucionalni kapaciteti u Bosni i Hercegovini za odgovor na epidemije čiji je uzrok ili put prijenosa hrana.

Objavljeno u Novosti

S ciljem unaprjeđenja sistema kontrole ostataka pesticida u hrani, u periodu od 8. – 12. oktobra 2018. godine, u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci je održan ciklus specijalizovanih treninga pod nazivom „Jačanje kapaciteta za nadzor i kontrolu ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla“ koji je organizovala Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine uz podršku projekta USAID/Sweden FARMA II.

Trening je primarno namijenjen predstavnicima nadležnih inspekcijskih organa u Bosni i Hercegovini koji provode službene kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla, a također su učestvovali predstavnici subjekata u poslovanju sa hranom.

pesticidi BL

pesticidi sa

Međunarodni ekspert prezentovao je legislativu Evropske unije koje se odnosi na pripremu i implementaciju Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani bilјnog i životinjskog porijekla.

Učesnicima treninga prikazani su praktični primjeri uzorkovanja hrane na ostatke pesticida. Obrađene su i teme koje se odnose na pojačani nadzor pesticida pri uvozu, funkcionisanje Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), procjenu rizika i dostavljanje podataka Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA).

Program treninga dostupan je na sljedećem linku.

Objavljeno u Novosti

Kalendar saopćenja

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

prijava korupcije

 izvoz RF lat

propisi

ZOP ZOGP GTS

bez GMO bs

obr lat

priznate vode

konsultacije

GMO registar

baza exp l

Adresa:
Kneza Višeslava bb,
88 000 Mostar, 
Bosna i Hercegovina
Telefon:
Fax:
e-mail:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba