Utorak, 19. Mart 2019.

S ciljem razvoja i unaprjeđenja vještina ocjenjivača Panela za organoleptičku analizu djevičanskog maslinovog ulja u svrhu službene kontrole, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine organizirala je ekspertsku misiju koja se održava u periodu od 12. – 16. marta 2018. godine u Mostaru. Ekspertska misija organizirana je u okviru Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija (Technical Assistance and Information Exchange instrument, TAIEX) Evropske komisije. Ekspertsku misiju vodi dr.sci Karolina Brkić Bubola, voditeljica akreditiranog Panela, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč.

Povodom početka ekspertske misije, učesnicima su se obratili mr.sci Dragan Brenjo, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i prof.dr.sci Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

ooil db

ooil mi

ooil1

ooil2

ooil3

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na 103. sjednici održanoj 30. maja 2017. godine, donijelo je Rješenje za ovlašćivanje službenog panela za organoleptičku analizu djevičanskih maslinovih ulja u svrhu službene kontrole („Službeni glasnik BiH“, broj 50/17). Na osnovu navedenog Rješenja, za službeni panel Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar za organoleptičku analizu djevičanskog maslinovog ulja u svrhu službene kontrole ovlašteno je 17 ocjenjivača.

Službeni paneli sprovode analize maslinovih ulja na tržištu radi provjere naznačenih podataka, za potrebe službene kontrole.

Zahtjev za ovlašćivanje službenih panela mogu podnijeti pravna lica koje imaju laboratoriju akreditiranu prema normi BAS EN ISO/IEC 17025 za sprovođenje analiza maslinovog ulja shodno odredbama Pravilnika o metodama analize maslinovog ulja, te koja raspolažu radnim prostorom, neophodnom opremom, vođom panela i organoleptičkim ocjenjivačima koji ispunjavaju uslove Pravilnika o ovlašćivanju panela za organoleptičku analizu djevičanskih maslinovih ulja („Službeni glasnik BiH“, broj 74/14).

Dnevni red ekspertske misije možete pogledati i preuzeti ovdje.

Objavljeno u Novosti

Oko 10% od ukupne količine otpada od hrane u Evropskoj uniji koja iznosi 88 miliona tona godišnje povezano je sa označavanjem roka upotrebe. Kategorije hrane koje su najviše zastupljene u otpadu od hrane su voće i povrće, pekarski proizvodi, meso, uključujući ribu i meso peradi te mliječni proizvodi. Generalni zaključak istraživanja je da svaki prijedlog za smanjenje količine otpada od hrane kroz unaprjeđenje deklariranja mora biti fokusiran na one vrste proizvoda za koje je vjerojatno da će odluka potrošača da ih baci biti zasnovana na čitanju sadržaja deklaracije. Također, udjel te vrste proizvoda u ukupnoj količini otpada od hrane mora biti značajan.

Od svih vrsta proizvoda koji su bili obuhvaćeni istraživanjem, najviše mogućnosti za smanjenje količine otpada od hrane, a koje je povezano sa navođenjem roka upotrebe, odnosi se na mlijeko, jogurt, svježe sokove, rashlađeno meso i ribu.

Istraživanjem na tržištu utvrđene su razlike u navođenju roka upotrebe unutar iste vrste proizvoda kao i među zemljama članicama EU. Tako je npr. za istu vrstu proizvoda u pojedinim članicama EU korištena oznaka „upotrijebiti do“, a u drugim „najbolje upotrijebiti do“.

Na osnovu rezultata istraživanja preporučeno je da se izrade tehničke smjernice za prehrambenu industriju kojim bi se definirao rok upotrebe, način izbora između oznake „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“, specificirali uslovi skladištenja i preispitala mogućnost produženja roka trajnosti proizvoda.

Opći principi kojima se garantira visok stepen zaštite potrošača u pogledu obavijesti o hrani, uzimajući u obzir razlike u percepciji potrošača i njihove potrebe za informacijama, uz istovremeno osiguravanje nesmetanog funkcioniranja internog tržišta u Bosni i Hercegovini propisani su Pravilnikom o pružanju informacija potrošačima o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 68/13). Navedenim pravilnikom preuzeta je Uredba (EU) 1169/2011 o informisanju potrošača o hrani te je oblast informisanja potrošača o hrani u Bosni i Hercegovini regulisana na isti način kao u zemljama EU.

Istraživanje o označavanju roka upotrebe i drugih informacija na deklaracijama hrane i prevenciji bacanja hrane dostupno je ovdje.

Objavljeno u Novosti

Kalendar saopćenja

« Mart 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

prijava korupcije

 izvoz RF lat

propisi

ZOP ZOGP GTS

bez GMO bs

obr lat

priznate vode

konsultacije

GMO registar

baza exp l

Adresa:
Kneza Višeslava bb,
88 000 Mostar, 
Bosna i Hercegovina
Telefon:
Fax:
e-mail:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba