Nedjelja, 08. Decembar 2019.

Uz podršku projekta USAID/Sweden FARMA II, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine pripremila je i objavila Smjernice za interpretaciju rezultata ispitivanja kvaliteta meda.

Smjernice predstavljaju doprinos Agencije unaprjeđenju kvalitete meda u Bosni i Hercegovini, a njihovoj izradi prethodilo je više aktivnosti među kojima izdvajamo izradu i ažuriranje propisa o kvalitetu meda i metodama za kontrolu meda te implementaciju Monitoringa kvaliteta meda na tržištu BiH za 2017. godinu.

Kvalitetna interpretacija dobivenih rezultata monitoringa dat će bolji uvid u pravo stanje na tržištu meda. Preduslov za to je dobra saradnja i odgovarajuća sprega između inspekcijskih organa (provođenje redovnog nadzora na i oko pčelinjaka, kao i u maloprodaji), laboratorija (edukacije, uvođenje novih metoda) i Agencije koja u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine donosi planove praćenja – monitoringa hrane.

Smjernice za interpretaciju rezultata ispitivanja kvaliteta meda u poglavlju „Interpretacija rezultata ispitivanja kvaliteta meda“ obrađuju ključne parametre za organoleptička i fizikalno-hemijska ispitivanja kvaliteta meda. Također sadrže listu zakonskih propisa relevantnih za njihovu primjenu te informacije o uzorkovanju meda i analitičkim metodama za ispitivanje uzoraka.

Praćenje kvaliteta meda važan je alat za zaštitu i uređivanje tržišta meda u Bosni i Hercegovini, a klasifikacija kvaliteta meda putem fizikalno-hemijske analize može biti od velikog značaja. Koristeći preporučenu i ciljanu analizu parametara kvaliteta meda, rezultati mogu pomoći u određivanju je li proizvod definisan unutar propisanih granica kvaliteta, a također mogu pomoći u određivanju i kategorizaciji samog meda zavisno o njegovom geografskom i botaničkom porijeklu.

Kontrolisanje i uklanjanje nepravilno deklarisanog ili patvorenog (falsifikovanog) meda sa tržišta doprinijet će jačanju konkurentnosti bh. pčelara i zaštiti zdravlja potrošača, a  isto tako znatno će doprinijeti jačanju povjerenja potrošača u bosanskohercegovački med.

Smjernice za interpretaciju rezultata ispitivanja kvaliteta meda dostupne su na sljedećem linku.

Objavljeno u Novosti
Utorak, 04 Decembar 2018 09:23

Dani berbe maslina 2018.

Službeni panel Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar za organoleptičku analizu djevičanskih maslinovih ulja u svrhu službene kontrole proveo je tokom novembra 2018. godine ocjenjivanje 56 uzoraka maslinovog ulja. Panel je ocjenjivanim uzorcima maslinovog ulja, u skladu sa postavljenim kriterijima, dodijelio 16 zlatnih, 37 srebrenih i tri brončane plakete. Plakete su proizvođačima uručene na radionici održanoj 30.novembra 2018. godine u Mostaru u okviru manifestacije Dani berbe maslina 2018.

Službeni panel Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar za organoleptičku analizu djevičanskog maslinovog ulja u svrhu službene kontrole imenovan je rješenjem koje je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo na 103. sjednici održanoj 30. maja 2017. godine na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Imenovanje službenog panela jedna je od aktivnosti koju je Agencija provela nakon izrade i donošenja seta propisa kojim su definisani tržišni standardi za maslinovo ulje, metode analize maslinovog ulja te postupak ovlašćivanja panela. Konačni cilj aktivnosti Agencije u ovom segmentu rada je zaštita interesa potrošača i proizvođača maslinovog ulja u Bosni i Hercegovini.

U okviru radionice koju je Federalni agromediteranski zavod Mostar organizirao povodom Dana berbe masline 2018. predstavljen je "Pregled maslinarstva Hercegovine od 2008. - 2018. godine". Proizvođači maslinovog ulja su također informisani o projektu „Aristoil“ čiji je glavni cilj osiguranje potencijala za povećanje tržišne vrijednosti maslinovog ulja na području Mediterana. Uime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine radionici je prisustvovao Mirko Musa, stručni savjetnik.  

Objavljeno u Novosti

Kalendar saopćenja

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

prijava korupcije

 izvoz RF lat

propisi

ZOP ZOGP GTS

bez GMO bs

obr lat

priznate vode

konsultacije

GMO registar

baza exp l

Adresa:
Kneza Višeslava bb,
88 000 Mostar, 
Bosna i Hercegovina
Telefon:
Fax:
e-mail:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba