Utorak, 15. Oktobar 2019.

Javni poziv za prijavu tijela za ocjenjivanje usaglašenosti za proizvode za zaštićene oznake porijekla, zaštićene oznake geografskog porijekla i garantirano tradicionalnog specijaliteta
U „Službenom glasniku BiH“, broj 90/18, objavljen je Pravilnik o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode, kojim se propisuje postupak zaštite oznaka porijekla i zaštite oznaka geografskog porijekla te postupak zaštite oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i postupak za podnošenje zahtjeva za registraciju i podnošenje prigovora za oznake porijekla, oznake geografskog porijekla i oznake garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda na nivou Evropske unije.
U skladu sa članom 42. stav (1) Pravilnika o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode, za zaštićene oznake porijekla, zaštićene oznake geografskog porijekla i garantirano tradicionalnog specijaliteta koje označavaju proizvode, provjeru usaglašenosti sa specifikacijom provodi jedno ili više kontrolnih tijela koja djeluju kao tijela za ocjenjivanje usaglašenosti za proizvode ovlaštena od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
Svi subjekti koji su zainteresovani za ovlaštivanje kao kontrolna tijela za ocjenjivanje usaglašenost za proizvode za zaštićene oznake porijekla, zaštićene oznake geografskog porijekla i garantirano tradicionalnog specijaliteta, mogu se javiti na ovaj Javni poziv i Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Agencija), dostaviti sljedeću dokumentaciju:

  • Dokument o akreditaciji od Instituta za akreditaciju Bosne i Hercegovine ili drugog međunarodnog tijela ovlaštenog za akreditaciju prema zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17065.
  • Dokumenta kojima dokazujete odgovarajuće garancije objektivnosti i nepristrasnosti te dokumenta da ima na raspolaganju osposobljene stručnjake i resurse potrebne za obavljanje potvrđivanja usaglašenosti sa specifikacijom.
  • Tijela za ocjenjivanje usaglašenosti iz drugih država moraju dostaviti dokaze na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini da su akreditirana i ovlaštena za potvrđivanje usaglašenosti sa specifikacijom proizvoda i pisanu izjavu da će svi postupci i vođenje dokumentacije biti na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini.

Navedene dokumente, potrebno je dostavit u Agenciju, u zatvorenoj koverti putem pošte. Kontakt osoba po navedenom javnom pozivu je Amela Isić, šef Odsjeka za pravne poslove (telefon 036/336-950, e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.), te vas molimo da imenovanu kontaktirate u slučaju bilo kakvih pitanja. Ovaj javni poziv je stalno otvoren za prijavu zainteresovanih subjekata.
Po podnošenju kompletne dokumentacije, Agencija priprema Odluku o ovlaštivanju jednog ili više kontrolnih tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, koja se dostavlja Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na donošenje.
Listu ovlaštenih tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, Agencija objavljuje u „Službenom glasniku BiH“, i na svojoj web stranici www.fsa.gov.ba.

Objavljeno u Novosti

Kalendar saopćenja

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

prijava korupcije

 izvoz RF lat

propisi

ZOP ZOGP GTS

bez GMO bs

obr lat

priznate vode

konsultacije

GMO registar

baza exp l

Adresa:
Kneza Višeslava bb,
88 000 Mostar, 
Bosna i Hercegovina
Telefon:
Fax:
e-mail:
+387 36 336 950
+387 36 336 990
agencija@fsa.gov.ba